Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинци, живеещи в Гърция, протестираха срещу решението на Тръмп

| обновено на 09.12.17 в 03:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Около 1000 палестинци, живеещи в Гърция, се събраха в центъра на Атина, за да протестират срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Демонстрантите се събраха пред сградата на гръцкия парламент и изгориха израелско знаме, докато скандираха лозунги като "Спрете ционистите" и "Ерусалим ни принадлежи". След това демонстрантите преминаха през центъра на града. Един от протестиращите заяви:

Ерусалим не е просто храм на мюсюлманите и християните, той е столица на Палестина, той ще бъде столица на Палестина. Такъв е бил от самото начало и така ще си остане.

Протести имаше и в Ню Йорк. Стотици мюсюлмани участваха в молитва пред Белия дом в знак на протест срещу решението на президента Доналд Тръмп. По призив на местни мюсюлмански организации богомолците си разпънаха килимчетата на площад "Лафайет", малък парк пред президентската резиденция. Стотици американци протестираха и на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк.

Решението на американския президент предизвика гневна вълна в мюсюлманския свят и вчера имаше сблъсъци между палестинци и израелските сили на Западния бряг и в ивицата Газа, при които загинаха двама души и бяха ранени десетки.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени