Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пол Стивънс: Ескалацията на напрежението в Близкия Изток тласка цените на петрола нагоре

Увеличава се геополитическият риск и той ще натежи върху цената на петрола, въпреки че свръхдоставките действат в обратната посока

| обновено на 09.12.17 в 15:00

Наред с казуса около Йерусалим през последната седмица, напрежението в Близкия Изток е подклаждано и от конфликта в Йемен, където продължават сблъсъците между подръжници и противници на властта. Коалиционни сили, водени от Саудитска Арабия нанасят непрекъснати удари по позиции на бойците - хути, които подкрепят бившия президент на Йемен - Али Абдула Салех, за когото се смята, че е убит по време на пътуване в страната, но съобщенията за това остават все още противоречиви. Краят на започналия през 2015 година конфликт в Йемен като реакция на шиитските бунтовници хути срещу войските на президента Мансур Хади все още е съпътстван с много въпросителни. Някои анализатори го определят като задочна война между Саудитска Арабия и Иран, други като политически и геостратегически конфликт, чието решение остава далеч, а това усложнява ситуацията и в хуманитарен план. Не на последно място остава фактът, че случващото се в Йемен се отразява и върху работата на световните петролни пазари, тъй като, макар и да има едва 0,2% от глобалния пазар на петрол, страната е смятана за център на световната търговия с черното злато, предимно заради географското си разположение. Как случващото се в Близкия Изток ще продължи да въздейства на петролните пазари коментира пред "Хоризонт" проф. Пол Стивънс от Британския кралски институт за международни отношения „Чатъм хаус”, като обясни:
Геополитическата ситуация в Близкия Изток е изключително важна от гледна точка на цените на петрола. Подозирам, че видим ще доказателство затова в следващите седмици и то ще бъде последица от решението на президента на Съединените щати Доналд Тръмп да признае Йерусалим като столица на Израел. Ние сме в ситуация, в която доставките на петрол са много големи, геополитическият фактор ще продължи да поддържа нивото на цената. Тук имаме две движещи сили - едната е свръхдоставките, която тласка цените надолу, а другата - геополитическата ситуация, който подкрепя поскъпването на петрола.
Според проф. Стивънс ситуацията в Йемен не оказва особено влияние върху цените на петрола:
Защото Йемен е много маловажен производител на черно злато. В същото време тя също допринася за несигурността в региона на Близкия Изток.

Във връзка с това Пол Стивънс подчерта, че ескалацията на напрежението в Близкия Изток, свързано през последните дни с решението на Тръмп  за Йерусалим, може да доведе до повишаване на цената на петрола. Анализаторът обаче отказа да се ангажира с конкретни стойности на увеличение на цената:

Никога не правя прогнози за цените на петрола. Това го правят само медиите. Нещата са изключително нестабилни и изключително важно значение ще има развоят на събитията в Близкия Изток след изказването на Тръмп, че Йерусалим е столица на Израел. Никой не знае какво ще се случи, но е твърде вероятно да се стигне до още по-голямо напрежение. Това веднага ще увеличи геополитическия риск и той ще натежи върху цената на петрола, въпреки че свръхдоставките действат в обратната посока.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна