Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Данъчната реформа в САЩ плаши европейците

Целта е привличане на чужди капитали в американската икономика

| обновено на 09.12.17 в 15:43
Снимка: архив

В Съединените щати започва най-мащабната от 30 години данъчна реформа, която за слушателите на "Хоризонт" коментира икономистът и преподавател от университета „Джордж Вашингтон“ в американската столица д-р Асен Асенов.

Ключов елемент на законовите данъчни промени, чието второто четене и последващо подписване от президента Доналд Тръмп все още предстоят, е намаляването на данъка върху корпоративната печалба от 35% на 20%, смята анализаторът. Според него това облекчение ще повиши много сериозно конкурентоспособността на американската икономика и привлекателността ѝ за на капиталите от целия свят.

Към този момент Европа и Америка не са най-динамично развиващите се икономики и те се стремят да си върнат капиталовите потоци, но с тази стъпка американците излизат напред, а европейците се страхуват, защото много от американските фирми разполагат с офшорни сметки в различни европейски държави като Ирландия, където има стотици милиарди долари, смята Асенов и според неговата оценка новите предложения ще доведат до връщането на печалбите от тези райони в Съединените щати, като според някои оценки сумите могат да достигнат около 100 милиарда долара допълнителни данъчни постъпления в американския бюджет от подобна мярка. Асенов подчертава, че европейците са притеснени от това, че Америка ще стане по-привлекателен център за инвестиране не само на американски, но и на европейски капитали, както и на капиталите от Азия, които са с нарастваща сила.

Докторът от вашингтонския университет очаква също в резултат на мярката да бъдат привлечени и чужди капитали в американската икономика, защото става сравнително по-изгодно да се инвестира в нея. Индикация за подобен процес е нарастването на цените на американските ценни книжа, като отминаващата година е една от рекордните по отношение на ценовия ръст на американските акции.

Анализаторът отбеляза, че новото законодателство предвижда също и намаляване на данъците от репатриране на американските печалби в офшорните зони и тези печалби ще бъдат облагани само с 14%, което ще създаде сериозни стимули пред тези компании да върнат обратно своите печалби:

Така например очаква се Фейсбук да внесе поне между 40 и 50 милиарда долара в американския бюджет от една такава стъпка. Това ще създаде инициатива и интерес и за други компании да следват примера на Фейсбук и да репатрират печалбата си.

Заедно с това се предвижда и налагане на еднократен данък върху активите на американските компании в чужбина в размер на около 7-7,5%, допълва Асенов:

Има оценки, според които около два милиона работни места в същност са изнесени от Америка в резултат на инвестиране на американски капитали извън Съедините щати и идеята е тези инвестиции да се върнат тук -  в САЩ – и именно те да задвижат икономическия растеж и обновяването на американската икономика – технологично и инфраструктурно, преструктурирането на американска икономика и разбира се създаване на работни места, които са привлекателни – с високи работни заплати, във високотехнологични сектори.

Икономическият анализатор смята, че очертаващата се реформа „няма да бъде чак толкова проста, нито пък толкова справедлива“. Като пример той отбелязва очакванията повечето данъчни облекчения да бъдат насочени към най-богатата част от американците – тези, които получават над 700 хиляди долара годишно, които ще получат около 2% реално увеличаване на доходите си след данъци. В същото време, според него, домакинствата от средната класа, които получават около 100 хиляди до 360 хиляди долара годишно, ще имат два пъти по-ниско нарастване на дохода си, а хората на социалното дъно няма да получат нищо, тъй като те така или иначе не плащат данъци.

В коментар за начина, по който реформата ще засегне здравната система в САЩ и програмата „Обамакеър“, Асенов заяви:

В момента всъщност има две версии на закона – едната в Горната камара, тоест в Сената, а другата – в Долната камара – Камарата на представителите. И Камарата на представителите казва, че това задължение за задължително медицинско осигуряване остава. Сенатът иска да го премахне. Очакванията са, че ще има много силни дебати на второ четене.

Прогнозата на анализатора е, че тази част на програмата „Обамакеър“ най-вероятно ще остане, защото има много малко време за постигане на компромиси:

Но дори и тя да бъде премахната, това е само една част от цялата здравна реформа на Америка, направена по времето на Обама. Тоест голяма част от това законодателство ще си остане. Проблемът, пред който се изправят сенаторите и конгресмените републиканци, е в това, че всъщност над 20 милиона души се записаха за тази опция – да имат медицинска застраховка и много от щатите, в това число и „републиканските“ щати, подкрепят „Обамакеър“.

В заключение д-р Асенов сподели личното си очакване, че данъчната реформа в САЩ поне в началото ще доведе до увеличаване на държавния дълг на САЩ през следващите две-три години.

Записът на интервюто с преподавателя от университета „Джордж Вашингтон“ Асен Асенов можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна