Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са шансовете за формиране на нов коалиционен кабинет в Германия

Следващата седмица се очаква да се проведе първият проучвателен разговор за сформиране на правителство в Германия

Ангела Меркел и Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда (на 13 декември) председателите на трите водещи политически сили в Германия -  Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и Социалдемократическата партия (ГДСП), както и шефовете на парламентарните групи, се събират, за да сондират възможностите за съвместно управление. Формата остава неясна, като изборът е между нова голяма коалиция и правителство на малцинството на Ангела Меркел с подкрепата на социалдемократите. Тази седмица се очакваше решението на партията на Мартин Шулц -  ГСДП, за влизане в разговори. Конгресът в Берлин гласува за проучвателен мандат, без поемане на ангажимент. Или иначе казано - в Берлин още нищо не е ясно.

Ясно е това, че никой в Германия не иска предсрочни избори, коментира журналистът от обществената телевизия ЦДФ Ник Лайферт:

Никой не иска предсрочни избори. Дори онези, които са си представяли, че могат да подобрят резултата си, вече трябва да знаят, че рискът не си струва. В крайна сметка разпределението на силите би било същото. Нещо повече - който ги предизвика, ще загуби гласове. А правителство на малцинството би било нещо съвършено ново и непознато на федерално ниво. Канцлерът ще трябва да търси подкрепа за всяка своя законодателна инициатива и Ангела Меркел вече заяви категорично, че не е съгласна с такъв сценарий, защото той не отговаря на представите й за стабилно и отговорно правителство.

Притесненията на социалдемократите от повторна голяма коалиция са, че те отново ще бъдат притискани от Християндемократическия съюз да сключват компромиси и в крайна сметка отново ще бъдат наказани на следващите парламентарни избори. Това е и аргументът на председателя на младежката организация на социалдемократите Кевин Кюнерт, която категорично бе заявена на конгреса в четвъртък:

Не съм станал член на тази партия, за да сме в опозиция. Но не съм станал член на партията, за да я гледам, как си разбива главата, като повтаря грешките си.

Избраната с внушително мнозинство за зам.-председател на партията Малу Драйер обаче опонира: Не мога да си представя, че ще се откажем от разговори преди изобщо да сме водили дискусия, като бе подкрепена от мнозинството делегати, сред които Франк Швабе:

Намираме се в исторически нова ситуация и тя изисква от нас да отделим толкова време, колкото е необходимо, за да стигнем до решение, което отговаря на историческата ситуация, в която се намираме. 


Така идната сряда предстои първа и вероятно не последна среща на върха между консервативния блок ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия. Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц влизат в разговори без ангажимент, както реши конгресът на ГСДП, и  както апелира преизбраният партиен лидер Мартин Шулц:
Не трябва да управляваме на всяка цена. Но не трябва на всяка цена да се отказваме да управляваме. Важното е, какви политики можем да наложим.
Макар и преизбран на председателския пост, лидерските качества на Шулц са поставени под въпрос. Актуално социологическо изследване сочи, че по-малко от една трета от германците смятат, че той може да изведе партията си от дълбоката криза, в която се намира след изборите през септември.
Целия анализ на Весела Владкова за възможностите за сформиране на коалиционен кабинет в Германия може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна