Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква политика ще следва новият австрийски кабинет

Проф. Райнхард Хайниш от Университета в Залцбург за очакванията от новото правителство във Виена, чийто състав се очаква да бъде обявен преди Коледа

Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Очакванията на наблюдателите са Австрия да има ново правителство още преди Коледа. След парламентарните избори през октомври, спечелени от консервативната Народна партия на външния министър Себастиян Курц, в новия кабинет във Виена влиза крайната десница - Партията на свободата, основана от покойния Йорг Хайдер, чийто лидер сега е Хайнц-Кристиян Щрахе, отново ще управлява, след като първото й участие в правителството в началото на века доведе до възмущение в Европа и санкции от страна на ЕС. Каква политика ще следват новите управляващи във Виена, които поемат председателството в ЕС след България, коментира за предаването "Събота 150"  политологът от университета в Залцбург проф. Райнхард Хайниш:
Австрия ще заема позиции в ЕС, които противоречат на политиката на Съюза. Въпросът е, дали ще допусне съдебен спор с ЕК, или пък ще търси конфронтацията и съответно съюзници в това си поведение. Такива съюзници могат да бъдат например държавите от Вишеградската четворка. Не изключвам обаче, именно това да доведе до спор между двете партии, които ще съставят правителство - консерваторите от Народната партия на бъдещия канцлер Себастиян Курц и Партията на свободата на Хайнц-Кристиян Щрахе. Със сигурност обаче първият външнополитически конфликт ще бъде между Австрия и източноевропейските страни от ЕС, защото новото правителство във Виена възнамерява драстично да съкрати социалните помощи и детските надбавки за граждани, които работят в Австрия, но чиито деца не живеят в страната... Намерение за съкращаване и дори отменяне на социалните придобивки заявиха и двете партии по време на предизборната кампания. Ако се стигне до такова решение, то ще противоречи на директивите на ЕС и със сигурност ще доведе до конфликт с Брюксел. 

Проф. Хайниш  посочи и  кои според него ще са ще са допирателните в политиката на новите управляващи в Австрия и източноевропейските държави. Когато става дума за бежанци, миграция и ислямско влияние Австрия има общи интереси с вишеградските страни, изтъкна той, като обясни:
През последните години Щрахе многократно е подкрепял идеята за европейска армия, която да засили охраната по външните граници на ЕС. Това е в интерес на Австрия, която не иска да допуска нов миграционен натиск и съответно преразпределение на бежанци. С други думи Австрия иска да реформира Дъблинското споразумение, като наложи една по-рестриктивна, по-строга миграционна политика на целия ЕС. По тази тема Виена вече няма да бъде последовател на германската политика, както бе досега. Това също е въпрос, по който Австрия ще търси съюзници в Централна и Източна Европа. Още по време на предизборната кампания и Курц, който ще бъде канцлер, и Щрахе, който ще бъде вицеканцлер, многократно и настоятелно повтаряха, колко са близки с унгарския премиер Виктор Орбан, каза Хайниш, но допълни, че тази близост с Орбан не бива да се преекспонира, защото Австрия има и други интереси. 


Австрия вероятно ще продължи по време на ротационното си председателство на Европейския съюз идната година да работи по обявения от България приоритет за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, прогнозира Райнхард Хайниш, но отбеляза, че въпросът може създаде конфликт между двете партии в правителството: 

Това също е въпрос, който поляризира. От една страна Народната партия винаги е подкрепяла и подкрепя евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Тази тема е важна за Австрия и й осигурява влияние в Брюксел. Затварянето на Балканския маршрут, сътрудничеството със Словения и Хърватия са част от традицията да гледаме на тези страни като на партньори. От друга страна обаче коалиционният партньор в бъдещото правителство - Партията на свободата съвсем не е съгласна с тази политика. Избирателите на тази партия не искат интеграция. От гледна точка на тези хора страните от Западните Балкани са бедни, от там се очаква нова вълна евтина работна ръка. Така че въпросът с интеграцията на Западните Балкани ще бъде още една тема, която ще внесе конфликт между двете партии в правителството. Решението може би ще стане ясно, след като разберем, кой ще оглави външното министерство. Очаквам, че канцлерът Курц, който все още заема този пост, да обяви председателството за свой ангажимент и да поеме контрола в свои ръце. За това смятам, че темата все пак няма да създава проблеми във външната политика.

Наскоро направихме изследване, което показа, че 95% от водещите политици на популистката Партия на свободата са критични към ЕС, но нито един от тях не подкрепя излизането на Австрия от Евросъюза. Това всъщност е най-удобната позиция за евроскептиците - те хем критикуват, хем не напускат ЕС, отбеляза още проф. Хайниш. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна