Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия чества своя патронен празник за първи път с химн и знаме

Снимка: Бранислава Бобанац

Тържеството, посветено на 108-ата годишнина от рождението на поета-революционер Никола Вапцаров, събра за пета поредна година деца, учители, родители, наши сънародници, но за първи път пред възпитаниците и гостите премина училищното знаме и звуча училищният химн „България едничка”. Автор на неговия текст е училищният ръководител Веселка Прокопиева, а музиката е дело на Таня Виткина, учител и художествен ръководител на училищната вокална група „До-ре-ми”, която изпълни песента. Дизайнът на училищното знаме е изработен от Весела Попова, член на Родителския съвет към училището.

Младите вапцаровци развълнуваха всички присъстващи с рецитала по стихове на своя патрон, а театралната група представи драматизация, където в ролята на поета и неговата майка се превъплътиха ученици.

Училище „Никола Вапцаров” към Съюза на българите в Кипър бе открито през 2013 г. и в момента е най-голямото българско училище на острова – в него се обучават 180 деца.

Президентът Румен Радев при посещението си в Кипър в края на ноември специално отбеляза родолюбивата дейност на 10-те български съботно-неделни училища на острова и благодари на всички наши сънародници, отдадени на каузата за запазване и продължаване на българския език, култура и дух зад граница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени