Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беатрис Фин: Светът ще ликвидира или ядрените оръжия, или себе си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато съществуват атомни бомби,  ядрената катастрофа е реална, заяви днес председателят на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия Беатрис Фин, която спечели тазгодишната Нобелова награда за мир.

Ядрените оръжия са реликва, те са махмурлук от една отминала епоха. Никой днес не би предположил сериозно, че безразборното убийство на милиони хора и унищожаването на градовете, е легитимна военна тактика. Тези оръжия не ни дават сигурност, те не са средство за сдържане, те само подтикват и други държави да изпълняват собствени програми за създаване на ядрени оръжия, подчерта  Беатрис Фин на пресконференция в Норвежкия нобелов комитет в Осло.

Според нея сега светът е изправен пред недвусмислен избор: или ще ликвидира ядрените оръжия или ние ще ликвидираме самите себе си.

Фин отбеляза също, че средствата от Нобеловата награда, които са над един милион долара, ще бъдат използвани за създаване на нова организация, която в близките три години ще работи за каузата всички страни да подпишат и ратифицират договора за забрана на ядрените оръжия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна