Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговията на биткойн фючърси стартира гръмко на борсата CBOE с ценови ръст от над 20%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата в историята търговия на биткойн фючърси на голямата американска борса Chicago Board Options Exchange (CBOE) стартира доста гръмко в ранните часове на деня, като в даден момент цената има се повиши с повече от 20 на сто.

Самото начало на търговията, което беше дадено в 01:00 ч. наше време, започна с временни проблеми при работата на уебсайта на борсата CBOE Global Markets, базирана в Чикаго. Поради големия трафик от сайта за търговия на CBOE предупредиха, че той може "временно да бъде недостъпен".

Трябва да се има предвид, че фючърсите на водещата криптовалута, търгувани на CBOE, са за 1 биткойн, като стартът на търговията беше на нива около 15 000 долара за едномесечните фючърси (с падеж на 17-и януари 2018 година). Последва солидно поскъпване към 18 690 долара, при което ръстът на биткойн фючърсите надвиши лимита от 10%, заложен в правилата на търговия, активирайки по този начин принудителното двуминутно спиране на търговията. Ако цената се повиши или понижи с повече от 10% спрямо нивото на затваряне от предходната сесия на търговия, тогава се активира принудително двуминутно прекратяване на търговията, а при движения с повече от 20% временното спиране на търговията е в рамките на 5 минути. Трябва да се има предвид, че тези фючърси на борсата CBOE се базират на ценовия аукцион на биткойн спрямо щатския долара на борсата Gemini Exchange, която е собственост на братята близнаци Тайлър и Камерън Уинклевос.

                                                                                              Графика на биткойн фючърс/долар на CBOE в рамките на деня

СнимкаСлед възобновяването на търговията фючърсите (Cboe Bitcoin) се понижиха за кратко към 17 540 долара, преди да последва нов солиден интерес за покупки и към началото на днешната европейска търговия биткойн фючърсите удариха върха от 18 850 щатски долара, след което обаче се смъкнаха под 18 000 нивото. По този начин само в рамките на първите няколко часа на търговия едномесечните фючърси на биткойн поскъпнаха с над 20% от тяхното сутрешно дъно около 15 000 долара до часовия връх около 18 850 долара. Междувременно фючърсите на биткойн с падеж през март 2018-а година се търгува при слаб интерес на ниво около 19100 щатски долара, след като удариха за кратко връх от 19330 долара.

В същото време цената на биткойн, според CoinDesk, се повишава в рамките на деня с близо 15% към 16 763 долара, след като в началото на деня стартира на ниво около 14 500 долара. Това на теория означава, че фючърсните играчи предполагат, че цената на биткойн след месец ще бъде по-висока, отколкото подсказва търговията на различните спот пазари към момента.

Трябва да се има предвид, че след седмица (на 18-и декември) ще стартира търговия на биткойн фючърси и на друга водеща борсата в Чикаго - Chicago Mercantile Exchange (CME). За разлика от CBOE обаче всеки един фючърс на водещата криптовалута на CME ще бъде равен на стойността на 5 биткойна, което предполага, че търговията на Chicago Board Options Exchange ще се окаже привлекателна за по-малките инвеститори. В същото време лимитите на ценовите колебания при търговията на CME ще бъдат по-малки, като търговията ще спира за две минути при спад или ръст на биткойн фючърсите със 7% (спрямо нивото на затваряне от предходния ден на търговия) и с още две минути при ценови колебания над 13 на сто. Ако обаче цените надвишат или се понижат с над с 20% в рамите на деня, това ще доведе до прекратяване на търговията на биткойн фючърси на Chicago Mercantile Exchange до края на съответния ден.

И на двете борси (CBOE и CME) няма да има търговия на биткойн фючърси през уикенда, което ще доведе до риск от често стартиране на търговията в началото на всяка една седмица с големи "ценови дупки" от и над 20 на сто. Също така трябва да се има предвид, че купувачите или продавачите на биткойн фючърси и на двете борси не купуват или продават директно най-популярната криптовалута, а само търгуват ценовите разлики на съответните фючърси.

Според анализатори и икономисти днешното солидно поскъпване на едномесечните фючърси на биткойн на борсата CBOE е факт, тъй като чрез старта на подобна търговия се легитимира официално водещата криптовалута въпреки продължаващите предупреждения за ценови балон и за риск от предстоящ ценови срив.

Според други обаче стартирането на търговия на биткойн фючърси на двете водещи американски борси ще доведе до доста по-ликвиден пазар и до по-евтин достъп до виртуалната валута, което пък ще доведе и до не чак толкова драматични ценови движения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна