Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев: Страдащите от тежки заболявания ще бъдат лекувани по най-добрия начин

Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Гражданите, които страдат от тежки заболявания, ще бъдат лекувани по най-добрия начин. Това каза пред bTV здравният министър Кирил Ананиев по повод притесненията на пациентите след наложения мораториум върху заплащането на нови лекарства. По думите му президентът Румен Радев е бил подведен при вземането на решението да наложи вето на тази част от бюджета на НЗОК:

Подведен е, защото срещу всички тези нови молекули има високо ефективни лекарства, които се прилагат в цяла Европа и света. Само три молекули нямаме в момента. Те са свързани с много редки болести на хората, но за тях ние ще намерим решение с бюджета на Министерството на здравеопазването.

Още тази седмица в Министерския съвет ще бъде внесен проект за промени в Закона за лекарствата, с които ще бъде създадена информационна система за проследяване на лекарствата, които се внасят в България, допълни Ананиев. 

Той каза още, че на 20-и декември ще бъдат готови резултатите от проверката на над 200 договора на над 30 болници и при установено ощетяване на Здравната каса ще им бъде потърсена отговорност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени