Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е софтуер да отговаря за протоколирането в съдебната система

Снимка: Жоро Александров

Модерна съдебна система, в която да има и нови технологии като например автоматичното протоколиране на заседанията - по тази идея стартира проучване, което към края на следващата година трябва да отговори дали е възможно въвеждането на софтуер за протоколиране.

Технологията за директно превръщане на звук в текст без посредничеството на човек не е нова, а технологичните гиганти вече предлагат разработки, базирани на облачни услуги и на изкуствен интелект. В българските съдилища такава практика няма, но би улеснила и придвижването на делата, казва Десислава Кривиралчева, заместник-председател на Административния съд в Пазарджик.
Такава технология ще създаде доста улеснения при изготвянето на протокола, но също така смятам, че може да бъде използвана и при изготвяне на съдебните актове от самите съдии. Много често изписването на съдебния акт, необходимостта да бъде преглеждана документацията по делото, създават затруднения на съдиите, така че аз мисля, че те ще бъдат улеснени с това, а дали ще бъде по-добре и какво ще бъде по-добре, това ще видим ...
Елена Стоилова от екипа на Правната асоциация за отворено управление каза, че подобна практика има в няколко съдилища в САЩ.
Изготвянето на подробните речници за нуждите на системата би струвало над 500 000 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!