Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе от печат книгата на Тодор Радев "Един пояс, един път"

Снимка: pixabay.com

Журналистът от Радио Китай за чужбина Тодор Радев представя книгата си "Един пояс, един път". За предаването "Хоризонт до обед" той разясни основите на едноименната китайска инициатива:

Една от основните цели на тази инициатива е да преодолеем сегашната нестабилност в света, причинена от структурни проблеми в Западния свят, които, според китайците, са довели до финансовите кризи от 2007 - 2008 година и последвалите икономически проблеми. Инициативата идва да отговори именно на тези проблеми - да преодолее нестабилността по света чрез изграждането на един устойчив модел на свързаност, който в крайна сметка да доведе до оформяне на един нов глобален икономически и политически ред, който китайците описват с термина "Общност на споделена съдба".

Според Радев Балканите изпращат към Азия "противоречиви сигнали":

Всъщност обемът на инвестициите в нашия регион, включително и в България, говори ясно до каква степен китайците имат доверие на това политическо говорене. Политическото говорене и най-вече политическата нестабилност в страните от обхвата на инициативата "Един повече, един път" е нещо, което безпокои Пекин, но в същото време в Китай ясно осъзнават, че това са проблеми, които могат да бъдат преодолявани, по които могат да бъдат намерени допирни точки. Може би най-добрият пример в това отношение е приватизацията на пристанището Пирея в Гърция.

Редакторът на изданието Станислава Пекова от СБЖ, която ще представи книгата на българската аудитория, обобщи:

Тодор намира много деликатен начин да представи привлекателната страна на този мащабен проект "Един пояс, един път" и колко би бил полезен той специално за България, не само формата "16 плюс 1", защото, според мен, имаме какво да научим от китайците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени