Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът Никола Димков е вдъхновителят за създаването на Обществото на народите

Снимка: Кети Тренчева

Три години преди създаването на Обществото на народите /1919 г./  българинът  Никола Димков  лансира идеята за обединение на народите по света в името на мира и написва проектоустав, познат като Звезда на съгласието с подзаглавие „Постоянен световен съвет“, което изпраща до всички влиятелни политици и държавници в Европа и Америка. В Държавния архив в Благоевград се пазят над 130 ценни документа,  доказващи, че инж. Никола Димков е вдъхновителят за създаването на ОН.

За това кой е Никола Димков  разбирам съвсем случайно, или пък не,  разлиствайки страниците на календара, издаден по повод 65-та годишнина на Държавен архив Благоевград. До снимката на достолепен мъж скромно стои текст с пояснението, че той е автор на  идеята за обединение на народите по света в името на мира и дори прави  проектоустав  и герб на организацията. Това става няколко години преди създаването на Обществото на народите.  С ясното съзнание, че  откривам нещо уникално и несправедливо забравено, особено във важността на настоящето, моля експертът Любима Петрова да  отключи  този  богат и значим архив.

И така се  връщаме в средата на 19 век и в началото на тази история:

Никола Димков е роден през 1859 година в село Горно броди, Серско. Той е едно от седемте деца в семейството. Неговото семейство притежава леярна, в която се изработват подкови, ножове, саби, земеделски сечива, дори и градски часовници. Градският часовник в Благоевград също е изработен там. Димков учи първо в родното си село, а гимназия завършва в Пловдив и тъй като е отличен математик, директорът на гимназията насърчава неговата дарба като му осигурява стипендия за следване в чужбина и той заминава да учи във Франция, в Политехническия университет. Завършва университета и става машинен инженер. Връща се в България. По-късно се преселва в Цариград, където се установява трайно. Там отваря фабрика за механизирано производство на подкови и клинци. Димков е бил много влиятелна фигура сред българската общност в Цариград.

Ето така"Звезда на съгласието" с подзаглавие "Постоянен световен съвет", написан от Никола Димков през 1916-17 година  се оказва първият смел и обоснован проект за създаване на световна организация на мира, който той изпраща на всички влиятелни политици по света, включително и на  американския президент Томас Уилсън , с който  започва  активна кореспонденция. Това става преди Уилсън да обяви пред Мирната конференция в Париж през 1919 г. своята програма за мир и самоопределение на народите с прословутите "14 точки". Тя определя основните принципи на бъдещото Общество на народите в Женева, в основата на които са заложени идеите и формулировките на  инж. Никола Димков.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна