Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната част от българските предприятия не купуват ток от борсата, а от търговците

Снимка: БГНЕС

Готвената законова поправка, с която всички производителите на ток с мощност над 5 мегавата се задължават на продават електроенергията си на борсата, раздели експертите и участниците на пазара в оценките им за възможния ефект от въвеждането ѝ. Според едните това ще доведе до поскъпване на тока, според други - до поевтиняването му. Докато едните твърдят, че така се убива конкуренцията, другите казват, че това прави пазарът по-прозрачен и по-ефективен.

Основната част от българските предприятия не купуват ток от борсата, а от търговците. Единствено най-големите промишлени компании търгуват директно с производителите на електроенергия или купуват от борсата, затова и техните притеснения от готвената законова поправка се очаква да са по-големи, казва заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев:

Един незначителен дял от големите компании купуват директно и са се регистрирали на борсата. Естествено, че най-големите у нас енергоинтензивни предприятия имат известно притеснение дали ще имат най-оптималната цена, при положение, че цялото количество се оттъргува на Българската независима енергийна борса. Обичайно тези консуматори имат малко по-добра цена от някои други потребители.

Най-засегнати от промените ще са производителите на ток:

Това е АЕЦ "Козлодуй“, това е ТЕЦ "Марица-изток“ 2, това е НЕК.

От излизането на производителите на борсата би могло да спечелят всички - от централите, през предприятията и битовите потребители, до държавата. Това казва директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Основното, до което би довела законовата поправка, с която производителите на ток с мощност над пет мегавата се задължават да продават електроенергията си на борсата, според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, е по-голяма прозрачност:

Това води и до намаляване на възможностите за злоупотреби. Това ще ни даде възможност по-лесно да следим какво се случва с цените. Ще ни даде една първоначална идея, когато се отвори напълно пазарът и няма разделение между регулиран пазар и свободен, накъде ще се придвижат цените, т.е. това ще даде на крайния потребител една представа как се движат цените. Ефективността на търговията с ток също ще се подобри.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Юлияна Корнажева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна