Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев представя страната ни на срещата на върха "Една планета"

| обновено на 12.12.17 в 12:05
Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Седмица след работното си посещение в Париж президентът Румен Радев е отново във френската столица, за да представи страната ни на срещата на върха "Една планета", посветена на климатичните промени. Форумът е организиран от френския президент Еманюел Макрон съвместно с ООН и Световната банка и събира близо 4000 участници, сред които десетки държавни и правителствени ръководители.
Точно две години след световното споразумение за климата Париж отново е домакин на среща на върха, с главната цел да се финансират конкретни екологични проекти. Наред с политическите ръководители на поканата са откликнали фигури от световния бизнес елит, неправителствени организации и ангажирани за каузата знаменитости.
Програмата на президента Румен Радев започна снощи с участие в приема, даден от Майкъл Блумбърг - бившия кмет на Ню Йорк и пратеник на ООН за градовете и климата, е сред основните финансови източници на форума.
Днес президентът ще присъства на работна среща, ръководена от френския държавен глава, докато участниците обсъждат финансовата проблематика по четири направления. На пленарното заседание следобед се очакват десетина конкретни решения, заявиха по-рано от Елисейския дворец. 
За форума е избрана новата зала "Сен мюзикал" на остров край Париж. Срещата е израз на волята на президента Макрон да запази водачеството на Франция в борбата за климата, особено след оттеглянето на САЩ от споразумението. Президентът Доналд Тръмп не е сред гостите. 
В интервю за Си Би Ес Макрон потвърди, че смята решението на Тръмп за грешка, но от друга страна то е подтикнало много държави да осъзнаят, че трябва да се действа по овладяване на климатичните промени. 
Уверен съм, че е важно американското правителство и народ да участват, но уважавам и него и решението му. Не казвам, че той не разбира анализите, но явно е решил да изпълнява политическия си ангажимент.
Френският президент предупреди също, че бъдещите поколения ще съдят настоящите държавни и бизнес лидери, защото не са взели мерки за ограничаване на глобалното затопляне.
Вече сме наясно с последствията от климатичните промени - те са отрицателни за всички. Лоши за вас американците от гледна точка на повечето урагани. Лоши са за арктическите райони. Вече имаме острови, които започват да изчезват. Така че последствията вече се отразяват на всички хора по света. Еманюел Макрон подчерта, че Парижкото споразумение не подлежи на предоговаряне. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!