Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на британската инфлация през ноември до близо 6-годишен връх от 3,1 на сто

Годишната потребителска инфлация във Великобритания нарасна изненадващо през ноември до близо 6-годишен връх, което сякаш е знак за продължаващо влошаване на бюджета на британските домакинствата, чийто разходи са основен двигател за икономическия растеж на Острова.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през ноември с 0,3% на месечна база при очаквания за повишение с 0,2% и след слаб растеж с 0,1% през октомври.

На годишна база инфлацията във Великобритания нарасна с 3,1%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за нейна стабилизация на октомврийското ниво от 3 на сто. Това е най-солидният растеж на потребителските цени от март 2012-а година насам, като повишаването на инфлацията се дължи най-вече на по-високите цени на компютърните игри и на самолетните билети спрямо година по-рано, като и на цените на шоколада, които са силно зависими от обезценката на британската лира след референдума през миналата година в подкрепа за Брекзит.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) нарасна за трети пореден месец с 2,7% на годишна база, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи рязко засилване на ценовия растеж на входа на британските предприятия при малко по-сдържано нарастване на цените на техния изход, което сякаш е знак за засилване на инфлационния натиск през следващите месеци.

През ноември растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се ускори силно на годишна база до 7,3% от 4,8% през октомври и над осреднените прогнози на финансовите пазари за повишение с 6,7 на сто. Това представлява първо ускоряване на ценовия растеж от август насам и най-солидно повишение от януари.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши през ноември очаквано с 3,0% спрямо година по-рано след повишение с 2,8% през предходния месец.

Днешните данни за по-висока инфлация доведоха до краткосрочно поскъпване на британската лира, тъй като те могат да увеличат вероятността за ново повишение на основната лихва на Английската централна банка в следващите месеци. Паундът поскъпна до часови връх за деня от 1,3337 щатски долара, докато еврото се понижи до часово дъно от 0,8804 британски лири, преди обаче тези печалби да бъдат заличени напълно, тъй като инвеститорите не очакват АЦБ да промени лихвените ставки на тазседмичното си заседание (на 13-ти и14-ти декември). Британската лира вече се търгува под натиск към двуседмично дъно около 1,3318 долара, докато единната европейска валута поскъпна към тридневен връх от 0,8844 паунда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна