Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия обявява извънредно положение заради прекъснатите доставки на газ след експлозията на газов хъб в Австрия

Един човек загина и 21 са ранени при експлозията в газовия терминал в Баумгартен

| обновено на 12.12.17 в 18:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италия смята да обяви извънредно положение заради прекъснатите доставки на газ за страната след експлозията в австрийския газоразпределителен хъб в Баумгартен. При инцидента загина един човек, а 21 бяха ранени. Италианският министър на индустрията заяви, че страната има сериозни проблеми с доставките на газ.

По-рано австрийският регулатор "И-Контрол" съобщи за прекъсване на доставките на газ от Австрия за Словения и Унгария. Засегната е и Хърватия. "И-Контрол" не дава информация кога ще бъдат възстановени доставките на синьо гориво. 

Един човек загина, а 21 са ранени според последните данни при днешната експлозия, избухнала в газовия разпределителен център в австрийския град Баумгартен. Говорител на пожарната съобщи, че експлозията е станала в участък от газопровод, който влиза под земята и в следствие е избухнал пожар. От огъня са пострадали автомобили и няколко намиращи се наблизо сгради. Пожарът вече е напълно потушен, предаде Ройтерс, като се позова на оператора на съоръжение "Газ кънект Австрия".

Властите съобщават, че причината за експлозията е техническа неизправност и че се изключва възможността тя да е била следствие от терористичен акт.   

Газовият хъб Баумгартен е собственост на австрийската компания ОМV, намира с близо до границата със Словакия и е основният център за разпределение на газовите доставки от Русия и от Норвегия. Годишният капацитет на терминала е 40 милиарда кубически метра.

След експлозията в Баумгартен "Газпром" работи по преразпределението на потоците синьо гориво, предаде ТАСС. От руския газов гигант увериха, че правят възможното, за да гарантират трайния поток от доставки за клиентите си.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна