Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари срещу употребата на неоникотиноиди

В Европейската комисия предстои обсъждане на решението за използване на неоникотиноидните пестициди.. Все още няма информация как ще гласува България.

Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите, коментира в "12+3" притесненията на съсловието около използването на неоникотиноиди.

Те трябва да бъдат забранени, въпреки твърденията, че няма данни за цялостната им вреда. Страдаме от загуби поради третирането на почвата с тези продукти. Намалява броят на пчелните индивиди в кошерите и се получават слаби разултати. Вредата от неоникотиноидите е доказана. Те имат дълъг процес на разпадане. Замърсява се околната среда и всичко това се отразява и на пчелите, подчерта Михайлов.

Някои държави са си извоювали ограничена употреба на пестициди. Не знаем кой у нас контролира и кой ограничава тази употреба. Заповедите за използване са изключително много. Контролът е под съмнение. Искаме тези пестициди да бъдат забранени напълно. Има алтернативни препарати, които успешно могат да ги заменят, каза още Михаил Михайлов.

Цялото интервю с него чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна