Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на инвеститорските нагласи за икономиката на Германия през декември

Ахим Вамбах от института Zew
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакванията на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия в бъдеще се влошиха през декември по-рязко от осредните прогнози, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, което вероятно отразява несигурността, свързана с формирането на новото немско правителство, преговорният процес за Брекзит и реформите в единния валутен блок.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи силно през декември до 17,4 пункта от 18,7 пункта през ноември и при осредните очаквания на финансовите пазари за по-сдържано негово понiжение към ниво от 18,0 пункта.

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се повиши до 89,3 пункта от 88,8 пункта през миналия месец и при прогноза за слабо понижение до 88,7 пункта, достигайки най-високо ниво от средата на 2011-а година.

Перспективата пред икономиката на Германия за предстоящите шест месеца остава като цяло позитивна, посочи президентът на института Zew – Ахим Вамбах. Настоящото състояние на несигурност около формирането на следващото немско правителство не е оказало съществено влияние върху текущата икономическа оценка, отбеляза той, но допълни, че финансовите пазарни експерти се опасяват, че продължителните преговори за следващото управление в Берлин могат да навредят на прогреса при преговорите за Брекзит и по отношение на реформите в ЕС.

Подобно на проучването за Германия, икономическите перспективи в цялата еврозона също бележат известно влошаване, като съответният Zew индекс се понижи през декември до 29,0 пункта от 30,9 пункта месец по-рано, докато индексът, измерващ текущите условия в региона, нарасна с 2,9 пункта до 50,7 пункта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени