Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 милиона лева са дълговете на общинските болници, 47 милиона от тях са просрочени

Б. Пенков: Болници няма да се затварят, след анализ ще бъдат предложени мерки на всяка община, която да оздрави проблемните лечебни заведения

| обновено на 12.12.17 в 16:58
Снимка: БГНЕС



100 милиона лева са дълговете на общинските болници, като 47 милиона от тях са просрочени, сочат данни на здравното министерство. Дълговете са предимно за медикаменти и консумативи, съобщи заместник-министърът Бойко Пенков на дискусия за проблемите на общинските болници в Националния тристрарнен съвет. 

След анализ ще бъдат предложени мерки на всяка община, която да оздрави проблемните лечебни заведения. Болници няма да се затварят, каза Пенков: 

Затваряне – не, за преструктуриране говорим. Има проблем с Белоградчик, с Димитровград, с Омуртаг. Това, което ние можем да направим и правим, е – реално увеличаване на средства, като заплащаме на болниците всяка една лечебна дейност, която Касата не плаща. Това са някъде в рамките на 22 милиона годишно.

За протестиращите днес медици от болницата в Ловеч, заместник-министърът обясни:
Болницата, която е била в болницата вътре, и която в момента вече не е вътре, в момента е запорирала сметките на болницата в Ловеч. Всички опити, които полагаме да се свържем с хора, които могат да взимат решения, към този час са безрезултатни.

Бизнес и синдикати предложиха мерки за оцеляване на общинските болници като създаване на специален фонд за тяхното подпомагане, списък със защитени здравни заведения, както и местната власт, за да може да финансира и заплатите на персонала. В момента 83 процента от приходите на болниците от Касата отиват за заплати.
 В петък Националното сдружение на общините ще поиска от министър Кирил Ананиев да се удвоят от 6 на 12 милиона лева парите за подпомагане на отдалечените общински болници. Това ще позволи 65 заведения да оцелеят през най-тежките зимни месеци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени