Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати - на противоположни позиции по предложеното от кабинета увеличение на минималната заплата

Правителството предлага през 2018-а МРЗ да бъде 510 лева, както и да се увеличи минималното заплащане за час работа

Снимка: БГНЕС

Бизнесът възрази, а синдикатите подкрепиха държавата за предложените 510 лева минимална заплата през 2018-а година. Повишаването на минималната работна заплата от догодина обсъдиха днес социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, като консултираха проекта на постановление. 


Покачване на жизнения стандарт и защита на ниско доходните работници е аргумента на държавата да увеличи с 50 лева минималната заплата догодина. Социалният министър Бисер Петков: 
Нетният доход, който би получило едно лице, което ще получава минималната работна заплата без допълнителни плащания би бил 397 лева - размер, който превишава вече приетият нов размер на линията за бедност за следващата година, който знаете е 321 лева.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал с аргументите против.
Ще се демотивират хората да повишават квалификация, защото и за средно квалифицирани и за ниско квалифициран труд ще  получават едно и също възнаграждение.
За синдикатите спорът е вечен и несъстоятелен, каза президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов:

Хубавото на икономиката е, че не е наука, че на база едни и същи числови данни могат да бъдат направени абсолютно противоположни изводи. На мене вече ми омръзна 23-24 години да слушам едни и същи работи, а и аз да говоря едни и същи работи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!