Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба:

Аржентинското танго е посланик с глобално значение

3
Снимка: Джовани Кокомеро и Лорена Тарантино
На 11 декември отбелязахме Международния ден на тангото, а точно тази дата е избрана в чест на раждането на две велики личности, свързани с този танц - Карлос Гардел, известен като създател на "Tango canción (Танго- песен) и на композитора Хулио Де Каро.

За първи път този ден се чества в Аржентина през 1977 година, а празникът събра у нас танцьори от Аржентина, Германия, Франция, Италия и България. 

Нас, аржентинците, тангото ни придружава през целия ни живот. И за да го опиша, ще се позова на следните думи – тангото е едно тъжно чувство, което се танцува, каза посланикът на Република Аржентина у нас - Н. Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба, който присъстваше на празненството във Военния клуб в София.

Тангото е символ на Аржентина, на столицата Буенос Айрес, на жителите на пристанищния град. Показва различни аспекти на междукултурното влияние, което съществува в Аржентина. Имайте предвид, че тангото се създава благодарение на емигрантите и музиката, която донасят със себе си.Това е като пример и символ на междукултурен диалог. Показва какъв е характерът на жителите на пристанищния град – доста меланхолични, но е факт.

Горди сме, защото аржентинското танго е голям посланик и с глобално значение, то е един феномен и аз дори като посланик съм горд, че мога да придружа танцуващите аржентинско танго българи, както и да съм част от това честване, допълни Н. Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба.

Още - чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна