Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пловдив 2019” изследва достъпа до здраве и образование в Столипиново

БНР Новини
Снимка: Plovdiv 2019

435 анкети на домакинствата с близо 2 000 анкетирани обобщава изследване за образователния и здравен достъп на общностите в Столипиново. Данните са изнесени от екип на „Пловдив 2019” в доклад, който е част от проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и други уязвими групи“. Проучването бе направено, за да е отправна точка в обучението на медиатори и учители за работа с различни групи в Столипиново. То ще се организира от фондация „Пловдив 2019“ като следващ етап от реализирането на проекта след провелото се преди месец въвеждащо обучение на учители за работа с деца от квартала.
Според данните от изследването, направено за периода юни – юли 2017-та година, най-важните приоритети за гражданите в Столипиново са: да обръщат внимание на семейството си, да си осигурят стабилност и финансова сигурност, а след това – да не загубят уважението на роднини, колеги, съседи. Прави впечатление големият брой хора в извадката, които съобщават, че имат личен лекар – 91%, но около една трета от анкетираните са здравно неосигурени.

Проектът „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“
е на обща стойност 1 077 495 лева и има за цел да осъществи образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. Столипиново в Пловдив, както и в град Куклен. Проектът включва няколко компонента: инфраструктура, образование и здравеопазване. Дейностите по проекта предвиждат още строителството на Здравен център към ДКЦ „Изток” и изграждането на Образователен център в двора на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в кв. Столипиново като се предвижда проектните дейности да приключат в края на април 2019 г.
Повече подробности можете да чуете в звуковия файл и разговора на Александър Райчев със Станислава Ташева – мениджър проекти и събития от фондация „Пловдив 2019“ и антрополога д-р Никола Венков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна