Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранените в експлозията на газов терминал в Австрия вече са 21

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на ранените в експлозията на газов терминал до австрийския град Баумгартен нарасна на 21 души, съобщи полицията на провинция Долна Австрия, цитирана от ТАСС. Един от ранените е в тежко състояние. Има и един загинал.

Полицията заяви, че причина за експлозията е техническа неизправност, а Федералната служба за защита на конституцията каза, че изключва възможността тя да е следствие от терористичен акт.

Избухналият пожар е напълно потушен, съобщи операторът на обекта "Газ кънект Аустрия", цитиран от Ройтерс.

Съоръжението в Баумгартен се намира близо до границата със Словакия и е основният център за разпределение в Австрия на газовите доставки от Русия и от Норвегия. Годишният капацитет на терминала е 40 милиарда кубични метра. Открит през 1959 г., той е един от основните газови хъбове в Централна Европа.

Транспортирането на газ през газоразпределителния терминал близо до австрийския град Баумгартен-ан-дер Марх за Унгария, Германия и Италия ще бъде възобновено тази нощ, съобщиха от компанията оператор Gas Connect Austria, цитирана ТАСС. Преди това италианската компания SNAM, транспортираща газ до Италия, също увери, че доставките ще се възобновят преди 13 декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна