Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти се събраха на мълчалив протест в памет на момичето, прегазено на пешеходна пътека

| обновено на 13.12.17 в 12:20
Снимка: Кети Тренчева


Студенти и жители на Благоевград блокираха за час сградата на Общината с настояване за незабавни мерки по контрола на движението, паркирането и обезопасяването на улица "Славянска", където на пешеходна пътека беше прегазена 19-годишната Фатиме Колашова.

Гневът на студентите беше провокиран от обясненията на институциите, че е направено всичко необходимо, за да се обезопаси улица "Славянска", която вчера взе човешки живот. Така те спонтанно решиха протестът им да прерасне в нещо като гражданско неподчинение и се отправиха пеша към сградата на Общината, чийто вход блокираха. 

Пет минути след това пред сградата излезе и самият кмет на областния център Атанас Камбитов, на когото те имаха възможност пряко да зададат въпросите и да поискат конкретни отговори. 

Светофар може. Полагаме релефна маркировка. Има изисквания за отстояние на пешеходните пътеки, но там, където няма светофар, ще ги направим от типа "спящи полицаи".
Решенията: На смъртоносното кръстовище ще бъде направена и изградена светофарна уредба, ще бъде подобрена маркировката; пешеходните пътеки ще бъдат повдигнати така, че да убиват скоростта, а полицията ще има денонощно присъствие там, докато колите престанат да паркират от четирите страни на кръстовището и да намаляват видимостта. 

Засега студентите единственото, което очакват, е конкретни срокове за извършване на тези действия от страна на институциите.

Преди това студентите блокираха движението по улица "Славянска" с жива верига.

Пешеходната пътека, на която загина Фатиме, е отрупана с цвeтя, колегите и приятелите ѝ държат нейни снимки с черна лента. Студентите са категорични, че ще продължат мълчаливото си бдение, докато институциите не направят необходимото, за да се обезопаси улицата, която е една от най-натоварените в града.

Студентите са включили светлините на своите телефони, за да покажат своята солидарност и да предупредят препускащите шофьори и паркираните от двете страни на улицата коли, че повече няма да търпят това. Те са подкрепени и от много от живеещите в близкия квартал - един от новите квартали на Благоевград. На мястото дойдоха и преподавателите от университета.

Всички хора твърдят, че на тази улица се паркира безобразно, че се "лети" буквално по улиците и че пешеходните пътеки са зона с висока опасност. Те зададоха риторично въпроса - трябва ли на всяка пешеходна пътека да оставим цветя, както за Фатиме, за да се кара по-внимателно.

Заместник-ректорът Антони Стоилов:

Още преди една седмица на Академичния съвет стана дума за проблема, тъй като тук от десетилетия се лети с бясна скорост. Не важат правила, нищо не важи. Тук са правилата на джунглата и какво можем да поискаме. Нищо не можем да поискаме. Значи това, което можем да поискаме като граждани е институциите най-после да започнат да работят, защото тези млади хора, които са тука, тези студенти, в момента са тук, утре и тях няма да ги има в България. Докато България не стане привлекателно място за живеене, докато институциите не започнат да работят нормално, тези хора ще излизат и ще се махат от България. Това можем да направим. Повдигнатите полицаи и светофарното регулирано кръстовище би трябвало отдавна да е факт, но за съжаление, не е. Мисля, че българинът, той не спазва пътните знаци. Той гледа на тях като на самоубиец, както гледа на пътния знак. Той не ги спазва просто.

Шефът на КАТ в Благоевград съобщи, че от началото на годината са съставени 1500 акта за неправилно паркиране и за шофиране с непозволена скорост. Според младите хора обаче органите на реда от години си затварят очите пред проблемите.

Репортаж по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени