Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще обсъди напредъка в преговорите за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите ще обсъдят напредъка в преговорите за Брекзит с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и главния преговарящ Мишел Барние преди да представят препоръките си. Дебатът ще се съсредоточи върху това дали преговорите са постигнали "значителен напредък" по трите основни теми - правата на гражданите, границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и финансовото урегулиране. Само при положителен отговор на този въпрос може да се премине към обсъждане на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Вчера Европейският съюз предупреди Великобритания да не отстъпва от вече постигнатото споразумение по условията на Брекзит. Това стана след като британският министър Дейвид Дейвис заяви, че Лондон може и да не го изпълни, ако не получи желаните от него търговски отношения след напускането на общността.

Няма начин Великобритания и Европейският съюз да сключат търговско споразумение преди Брекзит, заяви главният европейски преговарящ Мишел Барние. Той посочи, че към втората фаза от преговорите ще се премине, само ако лидерите на страните членки вземат такова решение на срещата си тази седмица:

Препоръчвам на всички да останат сдържани и спокойни. Няма да приемем никакви отстъпления от ангажиментите на Обединеното кралство. Всички въпроси, по които вече сме се договорили, са затворени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени