Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократ спечели сенатското място в щата Алабама за първи път от 25 години

Сенат САЩ Вашингтон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В традиционно републиканския американски щат Алабама кандидат на демократите за първи път от 25 години насам спечели сенатско място в избори, белязани от обвинения срещу представителя на републиканците Рой Моор в сексуално посегателство. Резултатът съобщават американски медии като цитират данни при над 90 процента обработени гласове от вота. Демократът Дъг Джоунс е получил 50 процента от гласовете, а опонентът му Моор  - 49. 

Победата на Дъг Джоунс е пробив за демократите в един щат, който в образа на американците е дълбоко религиозен, консервативен и гарантиран за републиканците. Извънредните избори се проведоха след като Джеф Сешънс освободи сенатското си място, за да поеме поста на Главен прокурор. Те бяха белязани от разцепление в редиците на републиканците по въпроса за техния съпартиец Рой Моор, който е изправен пред обвинения в сексуално посегателство спрямо момичета – тийнейджъри. Една от обвинителките твърди, че Моор я е насилил, когато тя е била на 14 години. Моор отрича обвиненията.

Сега победата на Джоунс бе удар не само срещу Моор, но и срещу президента Доналд Тръмп. Тръмп първоначално се опита да се дистанцира от кампанията на Моор, заради обвиненията срещу него, но в последните дни изпрати явно подкрепата си. За Моор се застъпи и Стив Бенън – главният стратег на кампанията, която направи Тръмп президент.

През деня информациите бяха за по-висок интерес от гласоподавателите от обикновено, с голям брой младежи и афроамериканци, отправили се към урните в един от районите, който по принцип е гарантиран за републиканците. Това предвещаваше добро представяне за демократа Джоунс.

Битката бе следена отблизо от цялата страна. В социалните мрежи американци извън Алабама призоваваха сънародниците си да не позволят на Моор да бъде избран за Сената. В миналото републиканският кандидат се е изказвал против правата на гей общността и се е обявявал за запазване на текстове в местната конституция, които използват език от сегрегацията.

За последно в Алабама демократ спечели място за Сената през 1992. Става дума за сенатор Ричард Шелби. Шелби, който сега е републиканец, обяви, че не е гласувал за Моор.

Спечелването на изборите от Джоунс не дава преднина на демократите в Сената, но намалява крехкото мнозинство на републиканците там.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени