Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карен ди Порто открива Кинопанорама „Италия днес“

За трета поредна година Италианският културен институт организира Кинопанорамата „Италия днес“. Тя ще се състои от 14-ти до 17-ти декември в 5 български града: София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас. По традиция, малко преди Коледа Италианският културен институт ще предложи на зрителите "дегустация" на италианско кино, което обрисува съвременното италианско общество в многобройните му аспекти. Избраните филми подчертават характерните черти на италианската кинематография без реторичен филтър, но с иронична драматичност в комедията и верен, понякога дори горчив, анализ на обществото.
Един изключителен гост ще открие кинопанорамата: Карен ди Порто - режисьор и актриса в главната роля в лентата "Мария и Рим". На 14 декември от 18.30 часа в Дома на киното нейният филм ще даде началото на филмовия маратон, който включва шест от най-новите италиански заглавия. Представя ги директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди.

Това е третото издание на кинопанорамата. Първата година бяхме само в столицата. Миналата година добавихме още градове, а тази година са 5. Имаме запитвания и от още места, където искат да гостуваме. Целта на Кинопанорамата е да покажем съвременна Италия - с нейните конфликти в обществото, с новите поколения, които не могат да намерят пътя си. Едно истинско съвременно италианско кино, което показва истинността на отношенията, било то някой път и по-сурови, но на които много често намираме повод и да се посмеем.

Една от важните теми в съвременното италианско кино е конфликтът на поколенията. Факт за Италия е, че има застаряваща нация и това поколение трудно общува с младите, които пък са бъдещето на тази държава. Друга важна тема са отношенията в двойката, усложнени от социалната среда, икономическата ситуация и от едни вече стари традиции, които трудно се спазват в едно модерно общество.

Има няколко филма, свързани с женоубийството. В Италия има много чужденци и въпреки модерното общество, този проблем все още съществува и филмите са начин да се говори за него. Историческите филми също много се харесват в Италия. И все още много обичаме да си разказваме и показваме историята и традициите. В панорамата такъв филм е „Акабадора - последната майка“, фокусиращ вниманието върху традициите на о-в Сардиня.

Един жанр, който не можем да пренебрегнем - това са филмите за мафията. Темата е доста важна, защото чрез филмите се говори и за начина на борба с мафията.

Още - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!