Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5-годишни близнаци от Габрово с ДЦБ очакват топлата подкрепа на "Българската Коледа

Снимка: www.bgkoleda.bg

2017 година със средствата, набрани от „Българската Коледа“, беше осигурен медицинска апаратура на 30 лечебни заведения от цялата страна - университетски и многопрофилни болници за активно лечение. Бяха подпомогнати 474 страдащи деца, почти половината от тях с ДЦБ.

Две от децата на „Българската Коледа“ - Елеонора и Димитър Захариеви от Габрово вече правят първите си стъпки сами.

Децата са близнаци, заченати ин витро и родени в седмия месец. След наложителното престояване в кувьоз, недоносените бебета са изписани. Всичко протечало нормално, докато в шестия месец родителите им забелязали, че децата имат проблеми в развитието. Лекарите поставили диагнозата ДЦБ със засегнати горни и долни крайници, но по-силно изразена в крачетата. От този момент лечението на дечицата преминава през операции и ежедневна рехабилитация, изключително важна за двигателното им развитие. Част от процедурите в специализирани болници са осигурени от „Българската Коледа“, разказа майката Светлана Захариева. Децата се развиват добре и за тях е жизненоважно да продължават с процедурите. Родителите получават подкрепа от „Българската Коледа“ три поредни години и се надяват, че ще бъдат подпомогнати и през 2018 година, за да продължат пълния курс рехабилитация.

Майката на 5-годишните близнаци благодари на хората и институциите, които дарявайки, дават на децата шанс за по-добър живот.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Велина Махлебашиева.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени