Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристофър Фрум с положителна допинг проба

Кристофър Фрум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крис Фрум  може да бъде наказан заради употреба на допинг. В пробата на най-успешния британски колоездач е открито веществото салбутамол над допустимите норми. Тестът е направен на 20 септември по време на колоездачната обиколка на Испания, която Фрум спечели. "Б" пробата на състезателя също е положителна, съобщиха британските медии.

Салбутамол не е забранен препарат, но допустимото количество е 1000 нанограма на милилитър, докато Фрум е превишил два пъти. Обяснението на британеца е, че страда от астма и затова приема препарата с инхалатор. Спортистът може да докаже, че превишените норми на веществото са резултат от употребата му с инхалатор. Но ако бъде признат за виновен, титлата му от "Вуелтата" ще бъде отнета и може да бъде наказан с лишаване от състезателни права.

Всеизвестно е, че имам астма и взимам инхалаторно салбутамол. На "Вуелтата" състоянието ми се влоши и по съвет на лекаря увеличих дозата. Тогава бях лидер в състезанието и бях наясно, че ще ме проверяват всеки ден и не бих си позволил да превиша нормите, коментира Кристофър Фрум.

Кристофър Фрум е четирикратен победител в най-престижното колоездачно състезание Тур дьо Франс (2013, 2015, 2016 и 2017). През тази година британецът триумфира в Тур дьо Франс и "Вуелтата", с което стана едва третият колоездач с победи на двете състезания в една година след французите Бернар Ино (1978) и Жак Анкетил (1963).

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени