Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на заплащането на труда във Великобритания през октомври, но при рязко понижаване на заетостта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трудовата заетост във Великобритания се понижи през трите месеца до края на октомври с най-силно темпо от повече от две години насам, докато номиналният растеж на заплатите се ускори слабо, но инфлационно-коригираните доходи останаха отново на негативна територия, показват данни на официалната британска статистика ONS, които подсказват за наличието на слабост в доскоро прегряващия трудов пазар на Острова с наближаване на официалния Брекзит.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода август – октомври стабилизира в рекордното дъно от 4,3%, достигано през трите месеца до края на септември (най-ниска безработица в Обединеното кралство от 1975 година насам и по точно от периода март – май 1975 година, когато тя беше на ниво от 4,2%).

Въпреки това обаче общият брой на заетите британци се понижи през трите месеца до октомври с цели 56 000 до 32,08 милиона. Това представлява второ поредно намаляване на заетостта, след като през трите месеца до септември включително тя се понижи с 14 000, като спадът на заетите лица през октомври е най-солидният от май 2015 година, посочи ONS.

В същото време броят на британците без работа се понижи през трите месеца до октомври с 26 000 спрямо предходните три месеца, достигайки 1,43 милиона.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания пък се повишиха през ноември с 5900 след техен растеж с 6500 през октомври (възходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 1100).

Осреднените седмични доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на октомври с 2,3% при очаквания за запазване на по-слабото темпо на растеж с 2,2% от предишните три месеца до септември. Отчитайки обаче инфлацията, която според ONS нарасна през октомври с 3% и се ускори през ноември до 6-годишен връх от 3,1%, реалните заплати (инфлационно-коригирани) във Великобритания де факто се понижиха през август – октомври с 0,4% спрямо година по-рано след техен спад с 0,5% през трите месеца до края на септември.

Растежът на средните седмични доходи, включвайки бонусите, се ускори през трите месеца до края на октомври до 2,5% от 2,3% през периода юли – септември и предходните три месеца, оправдавайки прогнозите на финансовите пазари. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база продължават да се понижават, макар и с по-скромните 0,2% спрямо същия период на 2016 година след техен спад с 0,4% през трите месеца до края на септември.

Днешните данни са поредно доказателство, че британските домакинства продължават да изпитват негативното влияние на растящите цени въпреки все още здравия трудов пазар и рекордно ниското ниво на безработица. Спадът на реалната доходност и намаляването на заетостта за втори пореден месец са тревожни сигнали за бъдещия растеж на британската икономика, която се осланя доста силно на вътрешното потребление.

Британската лира поскъпна слабо като реакция на растежа на заплащането на труда през октомври, но търговията е като цяло предпазлива преди края на заседанието на Фед тази вече и преди утрешното заседание на Английската централна банка.

Паундът поскъпва в рамките на деня с 0,25% към 1,3368 долара, отскачайки от вчерашно двуседмично дъно около 1,3302 нивото. В същото време еврото се понижава с 0,2% към 0,8800 британски лири, като за кратко удари часово дъно около 0,8785 областта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени