Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличаване на индустриалното производство в еврозоната и в ЕС през октомври при негов спад в България

Снимка: БГНЕС

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз бележи известен подем през октомври след спада през предходния месец, показват данни на Евростат. В същото време обаче индустриалното производство в България се понижи с най-солидно темпо от юни насам, заличавайки изцяло нарастването, което беше отчетено в началото на есента.

Производството в рамките на еврозоната се повиши изненадващо през октомври с 0,2% спрямо септември, когато отбеляза спад с 0,5% (лека възходяща ревизия от понижение с 0,6%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за задържане му на нивата от предходния месец.

На годишна база темпото на производствения растеж се ускори до 3,7% от 3,4% през септември (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,3%) и при прогноза за по-скромен растеж с 3,2 на сто.

Увеличаването на месечна база се дължи в най-голяма степен на повишаване с 0,5% на производството на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти), както и на енергийното производство с 0,1%, докато производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например) се сви с цели 1,9%, а на средствата за производство (производството на машини и съоръжения) - с 0,3 на сто.

Производството в целия Европейски съюз нарасна през октомври на месечна база с 0,3%, парирайки част от спад с 0,5%, отчетен през септември. Производственият растеж на годишна база пък се ускори до 4,2% от 3,6% през предходния месец, отбелязвайки по този начин най-солиден растеж от месец май насам.

И в този случай разширяването на производството на месечна база се дължи в най-голяма степен на скок с 0,7% при производството на стоки за недълготрайна употреба, докато енергийното производство и на средствата за производство се сви с по 0,2%, а производството на дълготрайни потребителски стоки спадна с цели 1,7 на сто.

Индустриалното производство през октомври отбеляза най-силен ръст на месечна база в Ирландия (скок с цели 10,6%), следвана от Дания (с 2,8%) и Република Хърватска (с 2,7%), докато най-голямо понижение беше отчетено в Малта (спад с 6,1%), Португалия (с 2,3%), Холандия (с 1,8%) и Чешката република (с 1,5%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен отново в Република Ирландия (ръст с 13,4%), Словения (с 10,7%), Полша (с 10,05) и Румъния (с 9,1%) при по-солиден в Дания (понижение с 2,3%), Малта (с 1,4%) и Холандия (с 0,4%).

За разлика от осреднени данни на Евростат за ЕС, индустриалното производство в България се понижени през октомври с цели 0,7% на месечна база, заличавайки слабото повишение с 0,3% в началото на есента. Това представлява второ свиване на българското производство за последните 4 месеца и най-солиден негов спад от юни насам, като по този показател нашата страна е сред седемте членки на съюза с най-слаби показатели.

На годишна база растежът на индустриалното производство в България се забави рязко през октомври до 2,8% от 3,4% месец по-рано (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,2%). Въпреки това производството в нашата страна остава на позитивна територия спрямо година по-рано за 9-и пореден месец, като за последно индустриалното производство се сви с 0,9% през януари тази година. По този показател седем други страни в рамките на Европейски съюз са отчели по-слабо представяне на тяхното производството през десетия месец на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени