Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания в Добрич срещу критериите за предоставяне на безплатни карти за транспорт

| обновено на 13.12.17 в 14:28
Снимка: БГНЕС
Сдруженията на инвалидите, слепите и глухите в Добрич подадоха жалба до Общинския съвет, в която изразяват несъгласието си с критериите за предоставяне на безплатни карти за общинската транспортна схема на хората с увреждания, които бяха одобрени от местния общински съвет.

След като се запознах с критериите, които представя Общината да се реши кой има право на карти -  тук вече не съм съгласна. Споменава се, че ще имат право на безплатни карти хората, които имат над 70% увреждане. Не мога да го приема това, защото хора с увреждания са всички, които имат над 50% увреждане - ние нито сме със здравите здрави, нито с увредените сме увредени. Значи в каква група попадаме
, попита Петя Митева, която е председател на сдружението на глухите в Добрич. Тя подчертава, че винаги за нея като председател с предимство за получаване на карти са били хората в трудоспособна възраст, както и работещите в отдалечени от дома им места, както и най-активните членове, за да могат да присъстват на сбирките на клуба и да имат социален живот.

Критерият за право на карта само за хората, които са с увреждане над 70%, по думите на председателя на сдружението на инвалидите Олег Темелков, е абсурден, тъй като в случая повечето от тези хора са трудно подвижни или в инвалидни колички и градският транспорт не е пригоден за тях. Освен критерия, свързан с процента на увреждане, възмущение предизвиква и фактът, че в ръцете на председателите на клубовете е оставено поименното разпределение на отпуснатата бройка безплатни карти за транспорт. Това според Темелков е предпоставка за напрежение сред организациите.

В жалбата си хората с увреждания изказват категоричното си желание, ако исканията им не бъдат удовлетворени, за в бъдеще молбите за карти да бъдат подавани до Община Добрич и общинските служби да определят кой да получи тази привилегия.

Председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев информира, че на следващото си заседание съветниците ще обсъдят промени в критериите, приети на 28 ноември, така че исканията в жалбите на хората с увреждания да бъдат изпълнени. Пенчев сподели още, че ще настоява в Добрич да бъде изготвен регистър на хората с увреждания, тъй като сега единствено членовете на сдруженията могат да се възползват от безплатния транспорт и така нечленуващите се дискриминират.

Предложенията ще бъдат гласувани на заседанието на ОбС на 19-и декември.

Целия репортаж по темата може да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна