Eмисия новини
от 20.00 часа

Премиерът на Норвегия оцени високо приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг оцени високо приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя обсъди с премиера Бойко Борисов възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, както и въпроси от европейския дневен ред. 

България ще председателства Съвета на Европейския съюз във важен момент за Европа и региона, подчерта премиерът на Норвегия. Ерна Солберг оцени приоритетите на страната ни в сферата на миграцията и Западните Балкани и подчерта, че през последните 10 години Норвегия и България засилват двустранните си отношения по Норвежкия финансов механизъм: 

Много се радваме, че имаме споразумение с България за помощ от Норвегия до 2021 година за 210 милиона евро в сферите "иновации", "климат", "правосъдие", "социално включване" и "интеграция". 

Премиерът Бойко Борисов подчерта важността на европейската интеграция на страните от Западните Балкани: 

В противен случай населението на Балканите застарява, няма кой да плаща пенсии, идват популистки партии и това става една територия на влияние на великите сили. Една територия, която става рай за трафик и на хора, и на наркотици, и на всичко останало.

Премиерът призова за твърда външна политика на Европейския съюз по кризата с мигрантите: 

Не може тези войни да се водят извън Европа, а всички пасиви да дойдат накрая в Европа. Не е честно. Тези, които бягат от войните, ние сме длъжни да им окажем помощ. И трето, тези пък, които са икономическите мигранти, могат да бъдат приети там, където бъдат желани.

Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени