Премиерът на Норвегия оцени високо приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

БГНЕС

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг оцени високо приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя обсъди с премиера Бойко Борисов възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, както и въпроси от европейския дневен ред. 

България ще председателства Съвета на Европейския съюз във важен момент за Европа и региона, подчерта премиерът на Норвегия. Ерна Солберг оцени приоритетите на страната ни в сферата на миграцията и Западните Балкани и подчерта, че през последните 10 години Норвегия и България засилват двустранните си отношения по Норвежкия финансов механизъм: 

Много се радваме, че имаме споразумение с България за помощ от Норвегия до 2021 година за 210 милиона евро в сферите "иновации", "климат", "правосъдие", "социално включване" и "интеграция". 

Премиерът Бойко Борисов подчерта важността на европейската интеграция на страните от Западните Балкани: 

В противен случай населението на Балканите застарява, няма кой да плаща пенсии, идват популистки партии и това става една територия на влияние на великите сили. Една територия, която става рай за трафик и на хора, и на наркотици, и на всичко останало.

Премиерът призова за твърда външна политика на Европейския съюз по кризата с мигрантите: 

Не може тези войни да се водят извън Европа, а всички пасиви да дойдат накрая в Европа. Не е честно. Тези, които бягат от войните, ние сме длъжни да им окажем помощ. И трето, тези пък, които са икономическите мигранти, могат да бъдат приети там, където бъдат желани.

Още от категорията

Съветът за сигурност ще гласува проекторезолюция, изискваща 30-дневно примирие в Сирия

Русия заяви, че иска промени в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за примирие в Сирия, предаде ВВС. Руският посланик в организацията Василий Небензя призова за "осъществими", а не "популистки" действия: Русия ще продължи да прави всичко възможно за постигането на мир в Сирия и за възстановяване на стабилността в региона на Близкия изток...

публикувано на 23.02.18 в 09:00

П. Бакърджиев за промените в Закона за обществените поръчки: Това е поредното нормотворческо късогледство

Промените в Закона за обществените поръчки, които ще бъдат гледани на първо четен днес в парламента, могат да оскъпят допълнително оградата по границата ни с Турция, каза в интервю за  "Преди всички" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания.  Измененията позволяват ремонтите по оградата да се договарят с..

публикувано на 23.02.18 в 08:15
Християн Митев

Законът за противодействие на корупцията има нужда от промени според Обединените патриоти

Промени в антикорупционния закон и Закона за обществени поръчки ще обсъдят днес депутатите. Вносители са Данаил Кирилов и от ГЕРБ и Християн Митев от Обединените патриоти. Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество има нужда от промени. Проблемът идва от новите декларации, които общинските..

публикувано на 23.02.18 в 07:48

Сръбският президент Александър Вучич е на посещение у нас

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич ще бъде на посещение в  България, по покана на държавния глава Румен Радев . Двамата ще разговарят за европейската интеграция на Сърбия, перспективите пред региона на Западните Балкани, двустранните отношения и по-специално свързаността по общата ни граница. В присъствието на президентите ще бъдат..

публикувано на 23.02.18 в 05:02

Неформална среща на лидерите на ЕС в Брюксел

В Брюксел ще се проведе неформална среща на лидерите на ЕС. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов.  В поканата до държавните и правителствени ръководители, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск отбелязва, че ще се обсъждат две основни теми -  новия състав на Европейския парламент след Брекзит и избора на председател на Европейската..

публикувано на 23.02.18 в 04:58
Робърт Мълър

Мълър предяви нови обвинения срещу Пол Манафорт и Ричард Гейтс

Специалният прокурор Робърт Мълър , водещ разследването дали е имало руска намеса в изборите в Съединените щати, предяви нови обвинения срещу Пол Манафорт и Ричард Гейтс , бивши служители на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп , предадоха световните агенции. Манафорт е обвинен в изпирането на над 30 милиона долара, които е укрил от властите..

публикувано на 23.02.18 в 04:25

Протест в Букурещ заради процедура по отстраняване на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Около 2000 души протестираха в центъра на Букурещ и в други големи градове в Румъния, след като министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че е започнал процедура по отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши , предаде Франс прес, като се позова на местни медии. Според правосъдния..

публикувано на 23.02.18 в 04:16