Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрономът Никола Каравасилев: Планът на Тръмп за мисии до Луната и Марс не е утопия

| обновено на 13.12.17 в 15:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Планът на Доналд Тръмп – САЩ да изпратят отново астронавти на Луната, където да се подготви пилотирана мисия до Марс, в никакъв случай не е утопия. Това коментира в ефира на "Хоризонт" Никола Каравасилев, който е ръководител на националните ни отбори по астрономия и астрофизика. Американският президент подчерта: Този път не става дума само да се забие нашето знаме и да се остави наш отпечатък – ние ще установим там база за мисия до Марс, а някой ден може би и по-далеч.

Според Каравасилев, за да се осъществи този план, са необходими огромни инвестиции:

Стотици милиарди вероятно ще трябва да се инвестират в такъв проект, но според мен все пак е постижим.
 Аз мисля, че докъм средата на 21-ви век това би могло да стане, без да се ангажирам с някакъв конкретен срок, разбира се, примерно 2050-а това е възможно да стане. Да не забравяме, че само в началото на миналия век хората са мислили, че при скорости, по-големи от 12 километра в час, човек би си загубил разума. А в момента вече виждаме, че са доста по-големи скоростите, без това да се е случило. Така че неща, които в момента изглеждат невъзможни, може би след няколко десетилетия – съвсем обозрим период, в рамките на нашия живот, може би ще бъдат реалност.

Каравасилев поясни и кои са най-големите трудности при строежа на космическа база на повърхността на Луната:

Например това, че голяма част от повърхността на Луната е покрита с много фин прах, който, първо, трябва по някакъв начин да бъде отстранен оттам. Второ, тъй като това ще се прави от хора, които обаче там трябва да живеят в условията на много силна радиация, която идва от Космоса, което в действителност ще създаде доста сериозни здравословни проблеми. Освен това там например няма вещества като вода, да речем, което ще бъде необходимо за строежа на една такава станция.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна