Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се състои ли трудната среща илюстратори - издатели

Илюстраторките Милена Радева и Мартина Андонова и водещата Катя Василева /л/
Представители на "Поколението Милениум - илюстратори" представят своя изложба в рамките на Панаира на книгата в НДК. В нея са представени 30 млади български илюстратори, основно работещи извън България. Такива са и кураторът на изложбата Милена Радева и Мартина Андонова, която в момента рисува детски книжки. Двете гостуваха в изнесеното предаване "Радиоприемница" на Радио София от НДК.

Поколението "Милениум" са хората, родени в края на 70-те до началото на 90-те години на миналия век, които започват работа в годините около 2000-а, които в наши дни развиват активно творчеството си, в случая като илюстратори. Художниците се смятат за млади автори до 35-40 години, за да могат професионално да се развият и да изградят разпознаваем стил, отбеляза Радева:

Трябва да можеш да се подпишеш, под това, което представяш, за да си на нивото, на което искаш. Процесът на създаване на една илюстрация понякога е много сложен и за една книга стоят седмици, понякога месеци труд.

Днес от 16.30 часа в Мраморното фоайе на НДК предстои дискусията "Поколението Милениум - илюстратори" - трудната среща с българския издател", в която участват Милена и Мартина. Дискусията е породена от факта, че има цяло поколение или дори две поколения илюстратори, за които може да се намери информация. Милена Радева смята, че причината за "трудната среща" между автори и издания е, че най-често търсенето и предлагането става на две различни места. Докато илюстраторите предлагат произведенията си предимно в интернет, докато издателите не използват толкова активно "чудото интернет", а по-често разчитат на лични познанства.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени