Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано нарастване на потребителските цени в САЩ през ноември

Потребителските цени в САЩ се повишиха през ноември в рамките на очакваното с оглед на отскок в цените на бензина, но при известно забавяне на растежа на основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия), показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през ноември с 0,4% на месечна база, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари и след по-слабо повишение с 0,1% през октомври. На годишна база растежът на американската инфлация се ускори до 2,2% от 2,0% през октомври, съвпадайки с осредните прогнози.

Подкрепа за инфлацията оказа в най-голяма степен нарастването на енергийните цени с 3,9% в резултат на ръст на цените на бензина със 7,3% след тяхно понижение през октомври с 2,4 на сто, докато цените на храните остават без промяна за втори пореден месец.

Поради това основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през ноември с едва 0,1% на месечна база и нарасна на годишна база с 1,7%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за запазване на октомврийското темпо на растеж от 1,8 на сто.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ и на този етап все още остава под важното целевото ниво от 2 на сто.

Все още сдържаната инфлация вероятно ще остане на фокуса на внимание на Фед и през днешния втори ден от последното за годината заседание на централната банка. Въпреки че някои представителите на Фед се опасяват от по-продължителен период на относително слаба инфлация, финансовите пазари продължават да очакват, че довечера Централната банка на САЩ ще обяви ново повишаване на основната си лихва с четвърт процент до диапазона между 1,25% и 1,50%.

Доларът реагира негативно на днешните данни, които сякаш потвърждават за липсата на съществен инфлационен натиск. Опасенията около бъдещето на важния данъчен законопроект, след като Републиканската партия загуби сенаторското си място в щата Алабама, също продължава да допринасят за предпазливата слабост на зелените пари преди края на двудневното заседание на Фед (от 21:00 ч. наше време).

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с 0,23% към 93,888 пункта, докато еврото поскъпва в рамките на деня с 0,15% към 1,1760 долара, а британската лира – с 0,32% към 1,3367 щатски долара. В същото време американската валута се понижава с 0,46% спрямо японската йена и с 0,2% спрямо швейцарски франка към 6-дневно дъно съответно около 112,95 йени и около 0,9884 франка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна