Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амал и нощните посетители" на сцената на Софийската опера и балет през декември

Снимка: Софийска опера и балет

Софийската опера и балет кани ценителите на музиката  и въздействащите истории на премиерните коледни спектакли на постановката "Амал и нощните посетители", които ще са на 22-ри, 23-ти и 26-и декември. Сантименталната история и приятната и лесна за изпълнение дори от аматьори музика превръщат спектакъла в традиционен предколеден елемент в програмата на телевизионния гигант Ен Би Си в продължение на цели 13 години и в предпочитана сценична детска адаптация. Тя е и едно от най-изпълняваните оперни заглавия през 20-и век  - само до 1978 година е изиграна пред публика в САЩ в 587 представления.

Постановката на Софийската опера представи в ефира на "Хоризонт" режисьорката Юлия Кръстева:

Тази опера е написана от Джан Карло Меноти  - и като либрето, и като музика, специално за Коледа. Тоест, още от неговото детство той се опитва да възкреси именно празника и всъщност основният елемент в операта са чудесата на малкия Исус с поклонението на влъхвите и Амал, който е едно недъгаво дете. Той през цялото време ходи с патерици и в момента, в който казва: "Ние нямаме нищо друго, но ще подаря, мамо, моята патерица, аз мога да си направя друга" и става чудо.... Подарява най-ценното си и тръгва вече като живо доказателство, за да се поклони заедно с влъхвите на малкия Исус. 


Повече за спектакъла и за другите заглавия в празничния афиш, сред които са балетът "Лешникотрошачката" и Новогодишните концерти на операта, ще научите от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени