Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи ще блокират автомагистрала "Струма" с искане за втори кабинков лифт в Банско

Снимка: БГНЕС

Неправителствени организации и жители от Югозападна България се очаква да блокират около 18.30 ч. автомагистрала "Струма"  в участъка на Кресненското дефиле. Те ще протестират срещу опитите, според тях, да се спре развитието на Пирин като зимна туристическа дестинация и изграждането на магистралата. Районът, определен за сборен пункт на протеста, е пътният възел "Симитли", като се очаква  около 18.30 ч. да бъде блокирано движението по международния път Е-79.  

След  вчерашното поредно отлагане на решението за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин", хората от района заявиха, че търпението им се е изчерпало. В декларация, изпратена до медиите, от сдружение "Бъдеще за община Банско", инициатори на  протеста, се  отправя апел към всички институции да не се поддават на натиска на  екоорганизации, създадени на семеен принцип, които от години спъват развитието на  България и злепоставят страната ни в  услуга на чужди интереси. Настояваме държавата най- накрая да вземе решение за ски зона "Банско", която има крещяща нужда от модернизиране и от изграждане на втора лифт-кабина и да финализира  решението за трасето на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле, се казва още в декларацията.

Сред организациите, които ще подкрепят протеста, са Политически клуб "Екогласност", Федерацията на потребителите в България, Сдружение "Клъстър Зелен Транспорт", Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и други.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна