Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Ердоган излезе като герой от ситуацията с Йерусалим

Снимка: БГНЕС


Турският президент Реджеп Ердоган използва ситуацията в Палестина, за да изгради имидж на лидер на ислямския свят. Това заяви експертът Калоян Методиев в интервю за предаването „Нещо повече“.

По-рано днес страните в Организацията за ислямско сътрудничество декларираха съществуването на държава Палестина със столица Източен Йерусалим. Заседанието на ОИС беше спешно свикано по искане на Турция и се проведе в Истанбул.  

Решението е пряк отговор на действията на американския президент Доналд Тръмп, който миналата седмица обяви, че САЩ приемат Западен Йерусалим за столица на Израел и ще започнат действия по преместване посолството си от Тел Авив там.

Границите и претенциите върху Свещенния град са един от основните казуси в конфликта между Израел и Палестина. Решението на Тръмп бе посрещнато с голямо недоволство от повечето страни от мюсюлманския свят и възприето като дестабилизиращо от повечето външнополитически партньори на САЩ.  

Ердоган излезе като герой. Той се прояви като обединител на мюсюлманите по целия свят. Тази организация представлява повече от 1 милиард от тях. Той постигна една от целите си от последните години – да е лидер на исляма – смята Методиев.

Притеснително е, че две от страните в ОИС са членки на НАТО и се намират в непосредствена близост до България – Турция и Албания, допълни той.

Тръмп е последователен. Той прави каквото каза през кампанията си, без оглед на последствията и без да слуша никого – нито съветници, нито международни партньори. Възможно е след решението на Тръмп да има промяна в глобалния ред – изваждането на САЩ от мирния процес, от възможността да са фактор. Имаме пренареждане на глобалния ред.

По думите на Методиев, създаденият от Тръмп вакуум в Близкия изток ще бъде запълнен от Русия и Иран.

Преди 3-4 дни Турция и Израел подписаха сделка за 19 млн. евро за купуване на турския автобуси „Исузу“, изтъкна експертът сложните маневри на турският президент Ердоган:  

Нещата вървят на няколко плоскости. Целта на Ердоган е да е световен лидер. Той продължава членството си в НАТО, но купува руски ракети и работи с руснаците. Говори с Иран, който е смъртен враг на саудитците, с които също работи. Отива в Гърция и се опитва и с тях да стартира икономически проекти. Много сложна е играта, която в момента играе Анкара. 

Тръмп не е признал Йерусалим, а Западен Йерусалим за столица на Израел – изтъкна Иво Иванов от Българското геополитическо общество. Според него границите в самия град трябва да се определят допълнително, а палестинците са тези, които избягват преговорите:

През последните години Палестина реши да провежда политика на свършени факти. Тя отиде в ЮНЕСКО и там чрез пари на ислямски държави беше приета за член.

В Близкият Изток са нужни миротворци. В момента нито (израелският премиер) Нетаняху, нито палестинците искат да преговарят. Дано това сътресение, което нанесоха САЩ, да има някакъв ефект.

Палестина изгуби през последните години подкрепата на главния си спонсор – Саудитска Арабия, изтъкна Иванов:

Във всичките дни след кризата ние не чухме ясна позиция на Саудитска Арабия относно Йерусалим.

Целия разговор за ситуацията в Близкия Изток чуйте в прикачения звуков файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени