Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Всички вестници отделят място на поредния протест срещу войната по пътищата. След смъртта на блъснатата от камион 19-годишна студентка в Благоевград, нейни състуденти протестират вече два дни на пешеходната пътека, на която момичето загина. Печатните издания поместват снимки и репортажи по темата. Вестник "Сега“ информира и че кметът на Благоевград е обещал да постави светофар след нова година на фаталното кръстовище.

"Гербаджия задържан за трафик на хора", е водещото заглавие в днешния брой на "Дума". Бившият кмет на Свиленград Христо Минков е забъркан със сина си в каналджийство. Сега Минков е общински съветник от ГЕРБ, той е арестуван в акция на ГДБОП заедно с други девет души.

"Постна Коледа за пенсионерите" пише "Земя" на първа страница. 40 лева им даде нашата "щедра" държава, а в уж фалиралата Гърция пенсионерите ще получат за празника по хиляда евро. Изданието цитира президента на КНСБ Пламен Димитров, според когото празнуването на Коледа се оказва невъзможна мисия за много българи с необходимия минимум от 575 лева на човек месечно.

"Стандарт" цитира министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който поясни, че за най-бедните у нас водата ще е безплатна. На фона на поредното поскъпване на водата, министърът е уверил, че част от ползваното от битовите абонати количество ще е безплатно, ако докажат нисък социален статус, както става това с енергийните помощи. Новият закон за ВиК се очаква догодина. "Труд" също цитира министър Нанков, който е подчертал, че поскъпването на водата е неизбежно, защото ВиК секторът е в тежко състояние.

Само за час бюджетът олекна с над 700 милиона лева, информира вестник "Сега". На вчерашното си редовно заседание, правителството раздаде извънредно пари за пътища, самолети, училищни програми. За пореден път, изпълнителната власт си позволява наместване, разместване и извънредно изразходване на средства, нарушавайки одобрения от Народното събрание бюджетен план, подчертава изданието. "24 часа" информира, че с отпуснатите от правителството пари два хеликоптера ще станат линейки.

С окончателни промени в Кодекса на труда спират измамите с прехвърляне на фирми, пише "Труд". Задлъжнелите на работниците си и на други места фирми няма да могат да участват в обществени поръчки, приеха депутатите по настояване на омбудсмана Мая Манолова. "Монитор" допълва, че за три години назад ще бъдат изплатени неполучени от работници заплати.

"Евродепутатите ни пуснаха в Шенген", пише "Монитор". Тепърва обаче трябва да гласуват в Съвета на министрите от Европейския съюз. "24 часа" пише, че до края на 2018 година може вече да сме в Шенген. Това е прогноза на евродепутата Емил Радев, който е дал интервю за вестника.

"Развенчават мита за ползата от тичането", пише "Стандарт". Бягането не е най-ефикасният метод за справяне със сърдечно-съдовите проблеми. Специалистите предлагат като алтернативи ходенето пеша и каланетика, допълва изданието.

Гришо най-търсен в Гугъл, пише "Телеграф". Според статистика, нашенците се вълнуват най-много от отговорите на игра, когато са в интернет пространството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна