Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Три столични квартала излизат на протест заради мръсния въздух, информира СЕГА. Само ден след като Столичната община представи мерките, които възнамерява да прилага при опасно замърсяване на въздуха, жители на три квартала започнаха да се организират за протест на 19 декември заради мръсния въздух, който дишат. Да протестират под надслов "Заедно срещу лошия въздух" ще излязат едновременно на различни точки в София живущите в кварталите "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел".

"Протестът е срещу безхаберието на Столична община за бързо решаване на сериозния проблем с ежедневното обгазяване на кварталите "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел", заобикалящи виетнамските общежития и факултета, откъдето идва лошият мръсен въздух", съобщават организаторите на протеста. Преди седмица граждани се оплакаха, че там всекидневно за битово отопление се горят кабели, дрехи втора употреба, гуми и много други силно отровни материали, които при изгарянето си отделят отровни вещества.

Виж повече

Борят с камери задочниците фантоми, извежда в заглавие МОНИТОР. Изпитите на учениците записани в задочна, самостоятелна и индивидуална форма ще протекат под видеонаблюдение, както на матурите. Мярката е насочена към пресичане на порочната практика, при която училищата източват бюджета на образователното министерство с фиктивно записани ученици, обясни шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева. Става дума за изпитите за оформяне на годишни оценки на учениците, които не посещават класните стаи, както връстниците си в редовна форма на обучение. Нововъведението идва след случая в професионалната гимназия в Бяла, при който стана ясно, че има записани ученици фантоми, като злоупотреби бяха засечени именно при задочниците. Там се оказа, че в деня на изпита им в гимназията би трябвало да се явят 120 ученици записани в задочна форма. Вместо това в училището не влиза никой, а само в една от класните стаи двама учители попълват документация.

Виж повече

Забраняват износ на дефицитни лекарства, пише в 24 ЧАСА. Изпълнителната агенция по лекарствата ще може да забранява износ на медикаменти, за които има дефицит в страната. Това предвиждат промени в закона за лекарствата, приети от Министерския съвет. Забрана ще се налага, ако търговец не е успял да достави лекарство на пет аптеки, обясни здравният министър Кирил Ананиев. При подадено искане за паралелен износ до ИАЛ пък агенцията ще има пет дни да го забрани или износът ще е разрешен. Ефектът върху паралелната търговия ще е за милиони левове, каза министърът.

Виж повече

Половината от хората по света не получават основни здравни услуги, четем също в 24 ЧАСА. Много други изпадат в крайна бедност, когато им се наложи да платят за медицинска процедура, която не могат да си позволят, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс. Около 800 милиона души по света харчат поне 10 процента от дохода на домакинството си за лечение или на себе си, или на болно дете, а цели 100 милиона от тях остават в резултат с по-малко от 1,90 долара на ден, посочва съвместният доклад на СЗО и Световната банка. В доклада има и добри новини. Увеличили са се хората, направили си ваксинации, и получаващи лекарства срещу ХИВ/СПИН, както и противозачатъчни средства и мрежи срещу комари.

Виж повече

Спекулира се с темата за цената на водата, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от ТРУД. Едва ли има нещо по-свързано с живота като цяло от водата. Във водата се е зародил животът. С липсата на вода и канализация се отива към епидемии. Във ВиК отрасъла са концентрирани активи – над 90 000 км е ВиК мрежа. Това са 240 км магистрали“, заяви Нанков. По думите му над 6000 са водоизточниците в експлоатация. „Тази инфраструктура трябва да се поддържа в добро състояние 24 часа. Секторът трябваше да бъде реформиран. Един от най-нереформираните сектори е този на ВиК. България рекордьор не само в ЕС по загуба на води. Друг огромен проблем е концентрацията на население в някои от по-големите населени места,“ изтъква Нанков. През настоящия програмен период инвестициите се базират на нов подход – бенефициентите да бъдат ВиК дружествата и да се финансират част от инвестициите.

Виж повече

Японски фирми разкриват 8000 работни места у нас, съобщава ТРУД. Три малки и средни предприятия от Япония започнат производство в България, като се очаква за компаниите да работят 8000 души. Фирмите са Zen Noh foods, AN Aqua Network и Electric Iron cove Cv, като първата вече е започнала производство на замразено суши в Пловдив. Продукцията ще е предназначена за българския пазар и за останалите страни от Европейския съюз. Директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева отбеляза, че с влизането в сила на споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, ще се увеличи интересът на японски инвестиции към България. Отделно повече български компании ще търсят партньори за износ на продукция за Япония.

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени