Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишна пресконференция на руския президент Владимир Путин

| обновено на 14.12.17 в 14:52
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко след 11 часа българско време в Москва започна традиционната годишна пресконференция на държавния глава Владимир Путин. Той отговаря на журналистически въпроси за първи път, откакто съобщи, че ще се бори за нов мандат.

"Разговор преди изборите" за президент на Русия през март – така вестник "Росийская газета" определя днешната пресконференция на държавния глава. Путин прескочи встъпителните думи и направо предложи на журналистите да започнат с въпросите. Първият въпрос, на който трябваше да отговори Путин, беше на радио "Говори Москва" – защо е решил отново да се кандидатира и какво иска да направи за Русия:

Много пъти съм говорил за това каква искам да бъде Русия. Тя трябва да бъде устремена към бъдещето, трябва да бъде много съвременна, политическата система трябва да бъде гъвкава. Икономиката трябва да бъде изградена върху високите технологии. Производителността на труда трябва многократно да се увеличи.
 
На въпрос за опозицията, която не се предствя като особено конкурентоспособна, Путин не отговори направо. Той посочи:

Мисля, че у нас политическата среда, също както и икономическата, трябва да бъде конкурентоспособна. Разбира се, много искам и ще се стремя към това в нашата страна да имаме балансирана политическа система. А нея не можем да си я представим без конкуренция на политическата сцена.
 
Според Путин руските власти трябва да се фокусират върху развитието на инфраструктурата, образованието и здравеопазването. Той подчерта, че ще се яви на изборите за президент през 2018 година като независим кандидат и изрази надежда да получи подкрепа от повече от една партия. По думите му на опозицията ѝ липсва силен кандидат, който да се изправи срещу него. Путин каза още, че опонентите му създават много шум, но много малко могат да предложат на нацията.

На въпрос за предполагаемата руска намеса в изборите за президент на Съединените щати, Путин отговори, че това са "измислици" на опонентите на Доналд Тръмп. Путин изрази надежда, че отношенията с Америка ще се подобряват. Като една от областите за сътрудничество между Москва и Вашингтон руският президент посочи Северна Корея и призова към сдържаност. 
Не признаваме ядрения статут на Северна Корея. Считаме, че всичко случващо се там е контрапродуктивно. Достатъчен е един ядрен опит, за да се стигне до катастрофални последици!

Според руския президент прозападното правителство в Киев спъва Минския процес за урегулиране конфликта в Донбас. Путин предупреди също, че има опасност националистите в Украйна да прибягнат до масово избиване на хора. 
На територията на Донбас няма руска армия. Действително там бяха създадени военни и полицейски формирования, които са достатъчни и готови да отблъснат каквато и да е мащабна военна акция срещу Донбас.

Пресконференцията продължава и в този момент. През управлението си Путин е дал вече 12 големи пресконференции. Този път акредитираните журналисти са 1640, повече от миналата година, когато се бяха записали под 1500. 750 са руските журналисти. 

Тези изяви на руския президент продължават обикновено няколко часа. Миналата година пресконференцията беше дълга почти 4 часа, като Путин отговори на близо 70 въпроса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!