Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеръми Корбин окачестви гласуването в британския парламент като унизителна загуба на авторитет за Тереза Мей

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мeй е в Брюксел за срещата на високо равнище на ЕС, след като бунтовниците в нейната Консервативна партия, заедно с опозицията, ѝ нанесоха първо поражение в парламента, гласувайки поправка в законопроекта за излизане от ЕС, даваща право на депутатите на заключителен вот по сделката за Брекзит.

В навечерието на срещата в Брюксел Тереза Мей претърпя първа загуба в Камарата на общините, макар и само с четири гласа, след като организационните секретари на Консервативната партия не успяха да убедят "бунтовниците" да се откажат от внасянето на поправката. Един от "бунтовниците", заместник-председателят на партията Стивън Хамънд, бе уволнен от поста от премиера Тереза Мей. Критиците на гласувалите поправката ги обвиниха в "саботиране на Брекзит и връзване ръцете на правителството", но вносителят на поправката, консерваторът Доминик Грейв, обяви, че не се страхува за себе си:

Не съм загрижен, че ножовете са извадени за мен. Аз съм в парламента, за да изпълнявам задълженията си. Това, което правя, е подкрепа за правителството по правилния начин. А правилният начин е реализиране на Брекзит по порядъчен път и разумно, така че правилните решения да бъдат взети в подходящо време.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин окачестви гласуването в парламента като унизителна загуба на авторитет за премиера Тереза Мей.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени