Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли ветото на президента над лекарствения мораториум

Снимка: БГНЕС


Здравната каса няма да поема лечение с иновативни медикаменти догодина. Президентското вето върху този мораторуим беше отхвърлено с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и партия "Воля". "За" ветото гласуваха от БСП и ДПС.

Преди гласуването се стигна до разгорещени дебати.

Дългите дебати по върнатия от държавния глава закон преминаха през морални квалификации, лични истории до призиви за политическа отговорност. Управляващите защитиха планираните средства на НЗОК за догодина. Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова подчерта, че през последните 4 години в онкологията са въведени 25 нови молекули с 37 лекарствени продукта, които Касата заплаща:

От тези 32 нови молекули, само 4 на брой, за които до момента няма реинбурсна терапия. Всички останали 27 молекули са за заболявания, за които НЗОК заплаща лечението изцяло и има подходяща алтернатива за това лечение.

Д-р Георги Михайлов от БСП оспори алтернативността в лечението на онкоболни:

Много често няма алтернатива и да бъде принуден да наведе глава и да няма възможност да има достъп до един нов медикамент, който му дава теоретичната, но човешка възможност и това никога никой не го е отказвал в България на българските пациенти.

Д-р Нигяр Джафер и д-р Хасан Адемов от ДПС също отправиха критики към невъзможността за финансиране на нови лекарства:

Това прилича не на нов дизайн на планирането, а нов дизайн на безсилието.

Д-р Хасан Адемов:

Когато иновативната молекула е единствено средство на избор, не лишавате ли по този начин пациентите от право на надежда?

В края на дебата емоционално изказване направи Стефан Данаилов, депутат от БСП:

Това, което, не дай си боже, ви се случи да изживеете – да знаете дали ще оцелеете или не – е страшно. Изпитал съм го и затова го споделям с вас.

След това изказване Цветан Цветанов от ГЕРБ нарече дебата употребен:

Не е ли по-добре да имаме необходимото диагностициране? Не е ли по-добре да имаме необходимите прегледи, които да могат да ни дадат възможност да живеем по-дълго време, защото в днешния дебат можеше да излезе да говори и Вежди Рашидов, защото и той също се лекува от рак.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени