Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на британските продажби на дребно през ноември благодарение на ценовите отстъпки около Черния петък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха през ноември най-солиден ръст от седем месеца насам, тъй като британците атакуваха магазините, за да се възползват от ценовите отстъпки около т.нар. "Черен петък", показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно нарасна през ноември с цели 1,1% на месечна база при очаквания за доста по-скромно повишение с 0,5% и след растеж с 0,5% през октомври (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,3%).

Британската статистика отбеляза, че доста силните данни са в резултат на по-големите покупки на стоки с отстъпки около Черния петък и най-вече на стоки за домакинствата, като продажбите например на домакински електрически уреди се увеличиха с цели 2,9 на сто. Продажбите на нехранителни стоки се увеличиха с 1,5%, докато тези в хранителните магазини - с 0,6 на сто.

Продажбите на дребно на годишна база нараснаха с 1,6% (спрямо ноевмри 2016 година) след като през октомври останаха на нивата от преди година (възходяща ревизия от предишна оценка на ONS за спад с 0,3%), докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за много по-скромно повишение с 0,3 на сто.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова нараснаха през ноември с 1,2% на месечна база и с 1,5% спрямо година по-рано, надвишавайки съществено очакванията за по-скромен растеж с 0,4% спрямо октомври и с едва 0,2% спрямо ноември 2016-а година.

Доста силните данни за ноември и претърпелите възходяща корекция данни за октомври предполагат за ускоряване на потребителските разходи през последното тримесечие на годината, което да се отрази позитивно за икономическия растеж в края на 2017-а година.

Британската лира реагира позитивно на силните данни, нараствайки в рамите на деня с 0,21% към нов връх за настоящата седмица от 1,3465 щатски долара. В същото време еврото се понижи за кратко до тридневно дъно от 0,8776 паунда преди  да стабилизира малко под 0,8800 нивото в очакване на края на днешните заседания на Английската централна банка (от 14:00ч.) и на ЕЦБ (от 14:45ч.).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна