Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Литературния фестивал в НДК днес следобед - изложба за Самиздат от Чехословакия и Полша от преди 1989 г.

Петър Поспихал: Трябва постоянно и с усилие да се стремим към свободата

В дискусия за дисидетската литература от ХХ век участват Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Пламен Дойнов и Михаил Неделчев

Снимка: literaryfest.org
Дългогодишният посланик на република Чехия у нас Петър Поспихал и един от най-младите съратници на Вацлав Хавел още от времето, когато е дисидент, представя изложба из личната си колекция.
Експозицията „Самиздат книги от Чехословакия и Полша“ е част от Литературния фестивал (зала 4 в НДК). Също днес, паралелно и в контекста на изложбата ще се проведе дискусия „Творческата сила на дисидентската литература от XX век“ с участието на Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Петър Поспихал, Пламен Дойнов и Михаил Неделчев.
СнимкаПрез 70-те и 80-те години осъзнавахме, че в това време, в което живеем, не можем да се радваме на такава свобода, която очакваме да имаме. Мечтаехме друго
- разказа в ефира на Радио София Петър Поспихал. - Не смея да сравнявам с днешния ден и да определя дали точно това сме искали, но със сигурност сме си мислели за свобода в личен и обществен план - да можем да говорим свободно, да правим избор за собствения си живот, да се придържаме към ценностите, обусловени от нашите идеали. Скептицизмът ни сега е заради несъвършенствата и проблемите, които съществуват - животът ни не е идеален: има прекалено бедни хора, които няма как да се почувстват свободни. Но трябва да постоянно и с усилие да се стремим към свободата. И тя не е безплатна.
Изложбата показва част от дейността в стремежа ни към свободата преди промените през 1989 година. Самиздатът е резултат и свидетелство за тогавашния глад за информация и красота. Това явление не беше организирано, а по-скоро спонтанно, дори хаотично, рисковано, хората често не се познаваха помежду си.


Чуйте разговора на Гергана Гайдарова с Петър Поспихал.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени