Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка гласува единодушно за запазване на основната лихва на ниво от 0,5%

Английската централна банка запази очаквано основната британска лихва на ниво от 0,5%, след като преди месец тя повиши лихвената ставка с четвърт процент за пръв път от десет години насам.

Днешното решение беше взето с пълно единодушие (с 9 на 0 гласа), като в същото време централните банкери оставиха без промяна и размера на програмата за покупки на държавни облигации за 435 млрд. паунда, както и размера на програмата за покупки на корпоративни облигации за 10 млрд. британски лири.

Последните новини по отношение на макроикономическите данни бяха смесени и сравнително ограничени, докато глобалният икономически растеж остава силен. Във вътрешен план, някои индикатори за бизнес активността обаче показват, че растежът на БВП през четвъртото тримесечие може да бъде малко по-слаб, отколкото през третото тримесечие, се посочва в днешното изявление на Централната банка.

АЦБ също така отбеляза, че постигнатият през миналата седмица пробив в преговорите за Брекзит е намалил рисковете от неконтролирано излизане на Великобритания от ЕС (т.нар. "твърд Брекзит") и може да допринесе за повишаване на икономическото доверие на Острова, като вероятно ще подкрепи корпоративното и доверието на британските домакинства. В тази връзка Централната банка посочи, че ще анализира по-обстойно прогреса по отношение на Брекзит когато представи през февруари 2018-а година своите нови макроикономически прогнози.

Комисията за парична политика остава на мнението, че ако икономиката следва пътя, очертан в ноемврийския тримесечен инфлационен доклад, ще бъде оправдано едно по-нататъшно постепенно увеличаване на банковата лихва през следващите няколко години, посочи АЦБ.

Визирайки инфлацията във Великобритания, която нарасна с цели 3,1% през ноември, АЦБ отбеляза, че тя вероятно е близо до своя пик и ще се понижи към целевото ниво от 2 на сто в средносрочен план.

Решението на Английската централна банка да остави без промяна основната си лихвена ставка идва само ден, след като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените ставки за трети път през настоящата година и е факт малко преди Европейската централна банка да направи изявление относно своята парична политика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени