Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарина Григорова: Проблемите във вътрешната политика на Русия са обратнопропорционални на успехите ѝ във външната

Снимка: БГНЕС

Традиционно едва около 20% от времето в годишната пресконференция на Владимир Путин е посветено на външната политика. Повечето въпроси към него са вътрешнополитически. 

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" преподавателят по руска история в Софийския университет "Свети Климент Охридски" доц. Дарина Григорова. От отговорите личи, че във вътрешната политика се прокрадват проблеми, които са обратнопропорционални на успехите във външната, коментира тя. Отговорите на Путин са дипломатични и показват внимание относно предстоящите избори:

Имаше въпрос дали силовите чиновници – от Министерството на отбраната и т.н. не са всъщност истинската пета колона, защото пречат на бизнеса. Путин артистично отговори с един факт от негов разговор с директора на ФСБ, че когато във ведомство, не уточни какво, преди половин година са направили акция и съответно са задържани чиновници за злоупотреби и пратени в зони не толкова отдалечени от центъра както казват, назначените нови чиновници вършат същото, тоест корупцията продължава. Тук Путин артистично напомня тази ситуация с Николай Първи от 19-и век, който си говори с бъдещия Александър Втори: "В Русия не крадат само двама: това сме аз и ти". Опитва се елегантно да заобикаля проблеми, които са много сериозни. 

По отношение на спорта например, за въпросния Родченков имаше много силен въпрос защо той (Родченков), който е бил обвиняем в нелегална търговия с допинг, който има опит за самоубийство и изобщо нестабилна психика, е бил назначен начело на Руската агенция за допингите и ще има ли наказание за тези, които всъщност са го назначили. На това Путин отговаря: "Аз знам кой го е направил, но защо да говорим за това? Да, назначаването му е грешка". И нищо повече. 

За Украйна имаше два въпроса. Путин спомена, разбира се, традиционната историческа справка, която беше грамотна, но на едно място спомена, че ако Донбас не се защитава сам, не с руска помощ, ще се случи нещо по-лошо от Сребреница от страна на украинските националистични батальони.


Григорова изтъкна, че Путин ловко е туширал въпроса за липсата на реална силна опозиционна кандидатура за президентския пост, както и че досега не е бил зададен критичен въпрос за състоянието на образователната система.


Интервюто на Петър Волгин с доц. д-р Дарина Григорова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!