Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът иска среща с премиера заради очакваното драстично поскъпване на тока за стопанските потребители


Токът за стопанските потребители се очаква да поскъпне догодина с между 50 и 90 на сто, което може да доведе до масови фалити на дружества. За това предупреди председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Търговците на ток вече са пратили писма за предстоящо поскъпване, а високи цени предлагат на енергийната борса и производителите на ток. Големите консуматори обаче не виждат причина за подобен драстичен скок и подозират спекулация на пазара, посочи още Стаменов:

Поскъпва за индустрията с между 50% и 90% компонента „Електроенергия“  от 1 януари 2018 г. Това е убийствено поскъпване за бизнеса. Много малко предприятия ще издържат на такова поскъпване и много от тях ще трябва да затварят фабриките и да изчакат електроенергията да поевтинее.

В момента обсъждаме една кампания да съберем ключове на фабрики и предприятия и да ги занесем на министъра на енергетиката – тя да управлява тези предприятия при това поскъпване на електроенергията, защото ние няма как да издържим.

Константин Стаменов допълни, че предприятията ще поискат среща и с премиера Бойко Борисов. Предприятията са изправени пред изкуствен дефицит – няма електроенергия, освен на високи цени, заяви още той. Явлението е  необяснимо, тъй като товарът в системата е постоянен и няма отчетена свръхконсумация, а износът за чужбина е намалял.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна