Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Walt Disney ще закупи важни активи на 21st Century Fox за над 52 млрд. долара, слагайки край на империята на Рупърт Мърдок

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмовата компания  Walt Disney Co. обяви в четвъртък, че е постигнала споразумение за покупката на телевизионния, филмовия и на международния бизнес на притежавания от Рупърт Мърдок гигант Twenty-First Century Fox Inc. за 52,4 млрд. долара под формата на акции, тъй като най-голямата в света развлекателна компания търси още по-мащабни начини да се справи с набиращите в последно време все по-голяма скорост цифрови конкуренти в лицето на Netflix Inc и Amazon.com Inc.

Сделката ще сложи край на продължилата повече от половин век бизнес експанзия на 86-годишния Мърдок, който успя да превърне за този период обикновен австралийски вестник, наследен от неговия баща на едва 21-годишна възраст, в един от най-значимите световни новинарски и филмови конгломерати.

Съгласно постигната сделка, "Уолт Дисни" ще придобие значителна част от активите на "Фокс", включително и филмовите студия, които продуцират блокбастерите със супергерой на "Марвел" и франчайзингът "Аватар", както и телевизионни предавания като "Семейство Симпсън".

Акционерите на 21st Century Fox ще получат по 0,2745 акции на Walt Disney Co. за всяка една акция на "Фокс", която те притежават и в крайна сметка ще станат собственици на малко над една четвърт от компанията "Уолт Дисни".

От Walt Disney посочиха, че Fox Broadcasting Network, Fox News Channel, Fox Business Network, Fox Sports 1 и 2 и Big Ten Network ще бъдат листвани в отделна компания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна